Düzce Belediye Başkanları bu ay Beyköy Belediyesinde toplandı. Herhangi bir gündem maddesi olmadan sadece görüş alışverişi yapmak amacıyla toplanan belediye başkanlarına katı atık tesisini sorduk. Başkanlar kısa bir süre sonra ihaleye çıkacak tesisin mutlaka, 2014 yılında yapılacak seçimler öncesinde hizmete girmesi gerektiği görüşünde.
Seçimlere kadar sonuçlanmasını bekliyoruz

Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç, hedefin 2014 yılı öncesinde alt yapının tamamlanması olduğunu söylerken, tesisin üretime başlamasının zaman alacağını vurguladı.
“Katı atık, 11 tane Belediyenin tamamının sorunu Düzce ilimizin sorunu. Katı atık birliğimiz var, başkanlığını da İsmail Bayram yapıyor, bu işin çalışmalarına devam ediyor. Bizim hedefimiz, 2014 öncesi, bu yılsonuna kadar çözüm üretecek bir projenin çıkması, bununla ilgili çalışmaları var. Büyük bir ihtimalle alt yapısı seçim öncesinde tamamlanmış olacak ama üretim ve işletmeye alınması zaman alacaktır.”
Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz:

“Katı atık sorununun seçimlere kadar sonuçlanacağını bekliyoruz ve istiyoruz. Ciddi bir konu, kolay çözülecek bir sorun değil, zaman kaybettik proje aşamasında, yer tespitinde, gerekli raporların alınmasında. Bu arada da yargı süreci yaşadık, bunlar hep zaman alan şeyler. Şuan da çok olumlu bir yere geldi, yargı süreci aşıldı, raporlar alındı, proje aşamasına gelindi. Burada ki amaç sadece çöp depolama değil, geri dönüşüm var yeni bir kavram, çöpten enerji üretme kavramı. Depolama yerimiz hazır, ama bizim amacımız geri dönüşüm elde etmek. İl Belediye Başkanımız bu amaçla Avrupa’da bu tesisin bir benzerini yerinde incelemeye gitti. Biz inanıyoruz ki bu dönem kazma vurulacak.”
Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak:

“2009 yılında göreve geldiğimizden beri Düzce Belediye Birliğimizle beraber mücadele içindeyiz. Katı atığın depolama sistemleri Düzce’de önemli bir sorun. Burada en önemli sorun yerinin tespit edilmesi, ÇET raporlarının alınması ama biz bu 4 yıllık süre zarfında tespit edilen yerin önce tahsisini ve ÇET raporlarının alınmasını sağladık bu aşamalar geçildi. Son aşamaya gelindiğini görüyoruz, süreç uzadı ama son aşamaya gelindi. İsmail Bayram’da bu konudan bahsetti, çok kısa bir süre içinde ihaleye çıkıp, bu sene sonuna kadar yeni sahamızda çöpümüzü depolamaya başlayacağız. Önce depolama yapacağız, geri dönüşüm tesisi bir sonra ki aşaması.”
Yığılca Belediye Başkanı Bünyamin Şahin:

“Düzce İli ve İlçelerinde ki bütün belediyelerin en büyük sıkıntısı katı atık problemi. Adapazarı’nda ve Bolu’da hallolmuş bu arada da kesinlikle hallolması lazım. bütün amacımız seçime kadar, en azından bir depolama tesisinin olması için uğraşıyoruz. İlkel olan, vahşi depolamanın bir an önce kalkmasını istiyoruz. Hem bizim Belediyemiz açısından, hem de çevre kirliliği açısından son derece hassas olduğumuz bir konu. Bu yıl içinde depolama tesisimizi faaliyete geçirmek için çalışıyoruz. Diğerleri yetişmez, çok büyük teferruatlı işler ama en azından planlı, projeli depolama tesisimizin bir an önce bitmesi için çaba sarf ediyoruz.”
Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Bostancıoğlu:

“Şuanda ihale ve Altyapı çalışmaları devam ediyor, seçime kadar olması konusunda büyük çaba gösteriyoruz ama bir projenin bitip bitmeyeceği, hangi engelle karşılaşacağı belli olmaz, biz bitirmeye çalışacağız fakat bitmeyebilir de. Düzce için büyük bir proje, hep beraber yapacağız bir daha ki döneme de kalabilir.”
Gölyaka Belediye Başkanı Nihat Çelik:

“İl Belediye Başkanımızdan aldığımız habere göre 2-3 ay içinde düzenli katı atık depolama ihalesi hazır olacak diye söyledi. Seçimden önce inşallah bu ihalenin yapacağını tahmin ediyoruz. Düzce’nin il olarak bir sorunu katı atık.”
Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz:

“Bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğim çünkü İl Belediye Başkanımız bu konuyla ilgili çalışmaları bizzat birinci ağızdan o takip ediyor. Biz bu yıl içinde bir çözüme kavuşturulacağını biliyoruz, zaman ve tarih vermem söz konusu değil. Bizim bildiğimiz seçim öncesinde bu konuya bir çözüm gelecek. Bizim asıl derdimiz atık su, kendi ilçemden örnek vereyim şu anda kanalizasyon şebekemiz yüzde yüze ulaşmak üzere fakat bunun deşarj noktası arıtma tesislerinin olmayışı büyük bir handikap Düzce için. Biz şuan da dereye deşarj ediyoruz arıtma biran önce İSKİ tarafından biran önce sonuçlandırılmasından yanayız.”

Haber: H. İŞCAN