Seçim dönemlerinin en önemli gündem maddesi kuşkusuz siyasi partilerin seçmene sunmuş olduğu vaatler… Önümüzdeki 7 Haziran seçimlerinde sandıktan başarılı çıkmak isteyen özellikle muhalefet partilerinin seçim beyannamelerinde halka yapacaklarına dair açıkladıkları vaatler ve iddialı söylemler, halkta büyük yankı uyandırmıştı. İktidar tarafında ise vaatlere kaynağın buna uygun olmadığı yönündeki açıklamalar gündemi epeyce meşgul etmişti. Seçime geri sayımın sürdüğü şu günlerde vatandaşın seçim atmosferine damga vuran iki başlığa yorumunu sorduk.

Devletin vaatleri gerçekleştirebilecek parasının olduğuna hemen hemen herkes inanırken siyasi partilere ise güvensizlik verilen cevaplarda ortaya çıkıyor... Tabi halkın güvensizliğinin en önemli dayanağı, geçmiş seçim döneminde bir tarafta verilen sözler bir tarafta da yapılanlar zihinlerde yer edinmiş durumda.

‘Vaatlere inanmıyorum’ diyen seçmen, gerekçesini farklı şekilde izah ediyor. Kimi bunun koltuk kapmak adına yapıldığını kimi siyasilerin bu paraları nereden vereceğini sorgularken kimi de söylenenleri kuru bir söz olarak görüyor. Vaatleri gerçekçi bulmayan bu kesim devletin kaynağının her türlü vaadi yerine getirebileceği konusunda hem fikir.

EMEKLİ-İŞÇİ-MEMUR “KARARSIZ”

Vaatlere inanan seçmen de devletin maddi gücünün vaatler için yeterli olduğunu ifade ederek özellikle emekli, işçi ve memur kesimde bir şeylerin değişmesi gerektiğini vurguluyor. Sokaktaki vatandaşın düşüncesinden bizim çıkardığımız sonuç, seçmende devletin kasasında halkına rahat bir yaşam seviyesi sunacak imkanların olduğu ancak siyasilere olan güvensizliğin yadsınamaz seviyede olduğu görülüyor.

Haber:Y.SEVER