Enerji dağıtımında oluşan kayıpların önlenmesine yönelik mücadeleyi daha önce 'Tahakkuk Tahsilat Müdürlüğü' altında başmühendislik düzeyinde sürdüren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ), özelleşme sonrasında kayıp kaçak mücadelesinin koordinasyonunu müdürlük düzeyinde yeniden yapılandırdı. "Teknik Olmayan Kayıplar Müdürlüğü" adıyla oluşturulan yeni birimle kayıplarla daha etkin bir mücadele sürdürülmesi hedefleniyor.
SEDAŞ'ın Sakarya, Kocaeli, Gebze, Bolu ve Düzce sorumluluk bölgelerinden gelen kayıp kaçak mücadelesinde görevli ekiplere, SEDAŞ eğitim salonunda, Teknik Olmayan Kayıplar Müdürü Sefer Güler ve SEDAŞ Şirket Avukatı Fehmi Kıyak tarafından mücadelenin hukuki boyutları, yürürlükteki mevzuat ve şirket hedefleriyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Seminerinde, dağıtım sistemine veya sayaçlara veya ölçü sistemine ya da tesisata müdahale ederek, tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, eksik, hatalı ölçüm yapılması veya hiç ölçülmeden, yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketilerek kaçak elektrik kullanılmasının tespiti ile yapılacak etkin mücadele yöntemleri anlatıldı.
Abone olmadan elektrik kullanımına kesinlikle izin verilmemesi için sürdürülecek etkin çalışmalar yanında, SEDAŞ'ın yürürlükteki mevzuata uygun olarak kestiği elektrik enerjisinin, müşterinin borcunu ödemeden kendisinin açtığı veya başkasına açtırdığının , tespit edilmesi halinde, 622 Sayılı Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu Kararı gereğince kesinlikle kaçak tespit tutanağı düzenleneceği bildirildi.
Usulsüz Kullanımda Etkin Mücadele
SEDAŞ, kaçak kullanım kadar, usulsüz kullanımlada etkin şekilde mücadele edecek. Usulsüz kullananların genellikle başkasının adına, hatta ölen yakınlarının adına kayıtlı aboneliğin faturalarını ödeyerek enerji kullandıkları, bazılarının da kendi elektrik tesisatından üçüncü şahıslara elektrik enerjisi verdiği, sayaç ve ölçü devreleri mühürsüz olduğu halde dağıtım şirketine haber vermeden elektrik enerjisi tükettikleri belirtildi. Bazı kişilerinde tarifesi dışında enerji kullandığı veya ilk abonelikte SEDAŞ ekibini beklemeden bağlantı yaptıkları, güç trafosunu değiştirenlerin haber vermemesi, bağlantı gücünde değişiklik olanlarında tadilat projesi ile SEDAŞ'a müracaat etmemesi ve bilgilerini güncellememesi nedeniyle usulsüz enerji kullandıkları kaydedildi.