Ak Parti Hükümetin 2014 yılı maaşlarına 125 TL zammın yetersiz kaldığını ve yıllarca emeği ile geçenleri işsizliğe, yoksulluğa, çalışma şansına sahip olanları ise “sefalet ücretine” mahkûm ettiğini savunan Eğitim Sen çalışanları, bugün maaş bordrolarını yakarak protesto etti.


Spor Sokak çıkışındaki zabıta noktasında toplanan sendika üyeleri, hükümet aleyhine sloganlar atarak basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Düzce Temsilcisi Erdal Seycan, Hükümetin, maaş zamları üzerinden tüm kamu emekçileri ile dalga geçtiğini söyledi.


Seycan, “Hükümetin yıllardır uyguladığı “sefalet zammı” uygulamasının son örneği, 2014 yılında maaşlara yapılan 125 TL zam kararının alındığı “toplu satış sözleşmesi” ile yaşanmıştır. Hükümet ile Memur Sen arasında imzalanan sözleşme ile 2014’te maaş katsayısına bağlı ödemeler (ek ders ücretleri, aile, çocuk, doğum ve ölüm yardımı) sabit tutulmuş, bu kalemlerde yıl içinde yaşanan herhangi bir artışın maaşlara yansıtılmaması karar altına alınmıştır. 2014 yılı sonunda enflasyonun çift haneli rakamlara çıkması ve bu yıl enflasyon farkının ödenmeyecek olması nedeniyle, milyonlarca kamu emekçisi bir kez daha hükümet ve yandaş konfederasyon tarafından aldatılmıştır.” dedi.


Seycan, İnsanca yaşayacak ücret ve çalışma koşullarının yaratılması için kamu emekçilerinin, işçilerin ve emeklilerin sesine kulak verilmesi, bugüne kadar yaşanan bütün ekonomik kayıplar ve yaşanan mağduriyetler en kısa sürede giderilmesi çağrısında bulunarak taleplerini sıraladı:

Seycan, “Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, bugüne kadar yaşadığımız mağduriyetlerin giderilmeli, son 12 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. Eğitimde esnek, kuralsız ve angarya çalışma uygulamalarına son verilmeli, performans değerlendirme ve rotasyon uygulamalarından tamamen vazgeçilmelidir. Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek, ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir. Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde belirlenmelidir. Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır. Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmeli, görev tanımları net yapılmalıdır. Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, grev hakkını da içeren gerçek bir toplusözleşme düzeninin yaratılması sağlanmalıdır.” Dedi.

Eğitim Sen Düzce Temsilcisi Erdal Seycan, “AKP Hükümetinin Kaşık ile Verdiklerini Kepçe ile Almasına, Bizleri Her Yıl Sefalet Ücretine Mahkum Etmesine Karşı Bordrolarımızı Yakıyoruz!” diyerek sendikal üyeleri bordrolarını yakmaya davet etti.

 

Haber;S:Kaşkır