Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, şehir merkezi ile özdeşleşen İnönü, Avni Akyol ve Anıtpark’ta bulunan yeşil alanların peyzaj bakımı için çalışma başlatacak. Daha önce Düzce Üniversitesi ve Düzce Belediyesi arasında imzalanan, Orman Fakültesi öğretim üyelerinin şehir ağaçları üzerinde araştırma ve inceleme yapmasını öngören iş birliği protokolü kapsamında yapılacak çalışma için ekipler gelecek hafta budama işlemine başlayacak. Şehrin en yaşlı ağaçlarının bulunduğu parklarda geçtiğimiz yıl fırtınada yıkılan ve kısmen zarar gören ağaçlarda yapılan inceleme ve deneyler doğrultusunda bazı bitkilerin çürüdüğü tespit edildi.

Üniversite Ağaçlara İlişkin Rapor Hazırladı
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri, üç parkta bulunan şehir ağaçlarında yaptıkları araştırma ve inceleme sonucu yayınladıkları raporda bitkilerde hastalık olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Raporda “parkın iki ucunda ve valilik tarafında Doğu Çınarı türü ağaçlarda mekanik zarar ve gövde çürüklüğü nedeniyle üst dalları kesilmiş yüksek risk oluşmaktadır. Çalı formundaki ağaçlarda da Şimşir tırtılı yaprak, kabuk ve sürgün zararlısı tespit edilmiştir. Özellikle Ihlamur ve At Kestanesi gibi kalın dallı büyük ağaçlarda dal yaralarından gövdeye bulaşan hastalıklar çürüklere neden olmakta, etkin rüzgar ve kar etkisiyle çevrede ölümcül ve maddi zararlara sebep olma riski taşımaktadır. İnönü Parkı ve yakın çevresinde kuşların yoğun olarak tünediği Ihlamurlarda ciddi anlamda dışkılama oluşmakta bu durum yılın belli dönemlerinde kötü kokulara ve görüntü kirliliğine neden olmaktadır” denildi.

Hastalıklı Ağaçlara Müdahale Şart
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Park ve Bahçeler Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada kent ağaçlarının insan kontrolü altında yetişmesi gerektiğine vurgu yapılarak “Kent ağaçlarının budanması gerekliliği tüm kesimler tarafından kabul gören bir çalışmadır ancak kamuoyunda etkili olan asılsız bilgiler, ağaç kesiminin yanlış yorumlanmasına sebep olmaktadır. Kent bitkilerinin insanın can ve mal güvenliğini tehdit etmemesi açısından kontrol altında tutulması gerekmektedir. Ağaçların büyüme, dallanma şekli, dal yapısı, kuru ve yaş dal durumlarının tamamının bu bağlamda kontrol edilmesi ve tehlike oluşturmaması gerekmektedir. Eski park ve caddelerimizde bulunan yaşlı ağaçları incelediğimizde çok dengesiz ve kontrolsüz büyüdüğü belirlenmiştir. Altyapı çalışmaları kapsamında kökleri zarar gören ağaçlar hem ağırlık dengesini kaybetmiş hem de mantar bulaşmış olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda dış kabuğu sağlam görünen ağaçlar iç kısımları çürük olduğundan en ufak fırtına ve rüzgar risklerinde hayati risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversitemizdeki uzmanlarla birlikte yaptığımız çalışma kapsamında böyle ağaçların kesilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Park ve Bahçeler Müdürlüğü budama ekiplerinin teorik, pratik ve teknik donanım bakımından da eğitildiğine dikkat çekilerek “İstanbul’dan gelen teknik ekibin aktardığı bilgiler doğrultusunda peyzaj bakımı konusuna yıllarını vermiş çalışma arkadaşlarımızla birlikte şehir merkezinde kontrolsüz büyüyen ağaçların budaması ve çürüyen, risk oluşturan ağaçların kesimi yapılacaktır. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için yapılacak bakım çalışmamız süresince gösterecekleri anlayışa şimdiden teşekkür eder, vereceğimiz geçici rahatsızlık için özür dileriz” ifadeleri yer aldı.