Düzce, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain FETÖ kalkışmasının 2.yıldönümünde demokrasisine sahip çıktı. Anıtpark Meydanı’nda Demokkrası nöbeti tutan binlerce Düzceli’ye hitap eden protokol üyeleri birlik ve beraberlik mesajları verdi.  



“Bunun tek şartı birlik ve beraberlik içinde olmaktır”
Programda bir konuşma yapan Düzce Valisi Zülkif Dağlı şunları kaydetti:

“İki yıl önce yine böyle bir akşam hain FETÖ ile karşı karşıya kaldık. Cumhurbaşkanımızın çağrısına genciyle, yaşlısıyla hemen harekete geçirdi. Terör örgütüne fırsat vermedik. Bunun maddi boyutu da ülkemize çok büyük zarar oldu. 15 Temmuz’un maliyeti 300 milyar gibi bir rakamdır. Zamanında bir milyar dolar için ne kadar uğraştığımızı burada bilenler var. o günün sıkıntılarını hala çekiyoruz. Tabi sıkıntılarımız var ama millet olarak bunların hepsini atlatacağız. Bunun tek şartı birlik ve beraberlik içinde olmaktır.”



“Geldiğimiz yer artık lafın da bittiği yerdir”
AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır’da yapılan darbe girişimine milletin asil bir duruş sergilediğini belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Lafa nereden başlanır inanın ki zorlanıyorum. 15 Temmuz hainlerine Düzce’nin nasıl bir karşı duruş gösterdiğine bu meydan şahit oldu. O hainler eğer 15 Temmuz’da muvaffak olsalardı bugün burada konuşamayacaktık. Hedefleri bu son kaleyi yıkmaktı. Bu asil millet onlara karşı çıktı ve bu hainlere geçit vermedi. Allah o şehitlerin annelerine, babalarıma sabır versin. Bu ruh öyle bir ruh ki gerçekten bölünmez. Ezan susmaz dedik, susmadı. Geldiğimiz yer artık lafın da bittiği yerdir. Tanklar, toplar bu millete hiçbir zaman bu millete engel olamaz çünkü kefenimizi giydikte geldik.”



“Şimdi şehitlerimize ağlarken o geceden sonra herkes için ağlayacaktık”
O gece Türk milletinin 251 şehit verdiğini dile getiren AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ise şöyle konuştu:
 
“251 şehidimiz var ve biri de hemşerimiz Ufuk Baysan. Ben onun ailesinin onun şahadeti sırasında tanıdım. Kendileri cenaze gününden beri dimdik ayakta durdular. Şehitlerimiz hainlere gövdelerini siper ederek vatanı korudular. 40 yıl ince ince her şeyi hesap ettiler ama bu milletin dik duruşunu hesap edemediler. Biz ırmağının akışına ülkesi için ölecek bir milletiz. Siz, aynı bağdan beslenen terörist hainlersiniz. Düzce, o gece sokağa çıkan ilk şehirdir. O gece meclise giden ilk vekillerden biriyim. Allah esirgesin onlar o gece başarılı olsalardı. Şimdi şehitlerimize ağlarken o geceden sonra herkes için ağlayacaktık.”



“Gerekirse yine siper edeceklerdir”
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz da birlik ve beraberliğin önemine değinerek şu cümlelere yer verdi:

“Bundan iki yıl önce yine bu meydanlarda hep beraber içimize sızmış, devleti adeta örümcek ağıyla sarmış hain örgüt ülkemizin siz değerli vatandaşlarımıza devletin aldığı tankları, uçakları kullanarak 251 vatandaşımızın şehit olmasına neden oldular. Bizi Irak gibi parçalı bir şehre dönüşmeye çalıştılar ama unuttukları bir şey vardı. Bu ülkenin 81 milyon Ufuk Baysan’ı vardı. Milletimiz Çanakkele’de nasıl göğsünü siper ettiyse 15 Temmuz’da bu milletimiz göğsünü siper etti ve gerekirse yine siper edeceklerdir. Allah izin verirse seneye yine nasıl birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu göstereceğiz.”



“Biz öyle bir milletiz ki çadırda doğmuş, at sırtında ölmüş atalarımızın oğullarıyız”
Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Bu akşam bu meydanı doldurdunuz ve coşku içindesiniz, sizlere teşekkür etmemek elde değil. Düzceli insanımız daima birlik, beraberlikten yana. Biz birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece bizi kimse yıkamaz. Biz öyle bir milletiz ki çadırda doğmuş, at sırtında ölmüş atalarımızın oğullarıyız. Biz dünyada eşi benzeri görülmemiş bir milletiz. O yüzden geçmişimizi iyi bilelim ve geleceğimizi ona göre şekillendirmeliyiz.”



“Bin yıldır bu yürüyüşü birlikte yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz”
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez ve Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Engin Bedir de sırasıyla yaptığı konuşmalarda şu ifadelere yer verdi:

“Değerli Düzceli hemşerilerim her zaman olduğu gibi bu akşam da toprağına sahip çıktığını herkese göstermiştir. 15 Temmuz gecesi bedenlerini ve kanlarını bu topraklar için sakınmayan şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yazıklar olsun darbeye sevinen kanı bozuklara, yazıklar olsun vatan elden giderken kaçanlara, helal olsun darbeye darbe yapan sizlere, yazıklar olsun özgürlüğümüze kasteden hainlere. Onların tankları uçakları vardı ama bu milletin de imanı vardı. Dediler ki biz sizin topraklarınızı alacağız, darbe yapacağız ama bu millet olmaz dedi, yüreklerini ortaya koydu. Bin yıldır bu yürüyüşü birlikte yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”

 “Gururluyuz çünkü FETÖ’nün yaptığı girişim başarısız olmuştur. Bu Türkiye’nin bir işgali bir bölünmesiydi. Bu Amerika’nın bir girişimiydi. Bunu milli birlikle yaptık ve ayrım yapmadan bir araya geldi. Halen daha bölücü PKK bizi bölmeye çalışıyor. Bu birlik ve beraberlikle kendimize güvenmek zorundayız. Vatan söz konusu olunca hepimiz bir araya geldik. Bizim birliğimiz onların korkularıdır.”

“Darbeci çetelere ve onların işbirlikçilerine bundan tam dokuz yıl önce liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu’nu nasıl şehit verdiksek yine ön saflarda mücadele ederek bir kez daha gücümüzü gösterdik. İş birlikçi hainler ve onların içerideki çete başı bilsinler ki bu millet yeryüzünde hiçbir kuvvete yenilmeyecek kadar güçlüdür.”



“Diliyoruz ki bir daha milletimiz böylesine adi bir saldırıyla karşılaşmasın”
Son olarak açıklama yapan 15 Temmuz Şehidi Ufuk Baysan’ın babası Ramazan Baysan da şu şekilde konuştu:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından söyleyecek bir söz kalmadı. Toplumlarda daima iç ve dış düşmanlar birlikte oluyor. Bizim iç düşmanlarımız FETÖ Terör örgütünün yurdumuzdaki temiz saf insanları sömürerek sülük gibi şiştiler. Dış düşmanlarla da birlik yaparak 15 Temmuz’u yapabileceklerini sandılar ama Türk insanının cesaretini tahmin edemediler. Biz asker olarak doğduk asker olarak ölürüz. Bunu hesaplayamadılar. Bu yüzden o gece yarı yolda kaldılar. Kahraman insanlarımız olanca karşı koyması sonucu darbe gerçekleşemedi. Mutluyum, eğer kalkışma gerçekleşseydi hiçbirimize nice insanımızı yok edeceklerdi. Hiçbirimize yaşam hakkı tanımayacaklardı. Diliyorum ki bir daha milletimiz böylesine adi bir kalkışmayı yaşamasın.”

Baba Baysan’ın ayakta dinlenen konuşmasının ardından ise Anıtpark Meydanı’ndaki binlerce kişi tarafından büyük alkış aldı.


Haber: M.AYDIN