İnşaat sektörünü geren ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ uygulamaya geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle inşaatlarda yeni bir dönem de başlamış oldu. Artık bina istenen renge boyanamayacak. Belediyeler, mahalin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.

"İnsandan değil otopark önemli hale getirilmiş"

Mimarlar Odası Düzce İl Temsilcisi Sedef Sönmez Buçgün, sektörü tedirgin eden "Yeni Tip İmar Yönetmeliği" ile ilgili Öncü ekranlarında katıldığı "Hayatın İçinden" programında, dikkat çekici ifadeler kullanmıştı. Yönetmeliğin inşaat sektöründeki sorunları çözmeye yönelik değil, rant sağlamak adına hayata geçirilen bir yönetmelik olduğunu savunan Buçgün, ayrıca yeni yönetmeliğin ilgili meslek odaları ve STK'ların görüşü alınmadan hazırlandığını ifade etmişti. Yeni yönetmelikteki hiçbir değişikliğin insan odaklı olarak yapılmadığını öne süren Buçgün, değişikliğin en temelinde insandan ziyade otoparkın önemli hale getirildiğini belirtmişti.

"Rant için yapılan değişiklikler"

"Yeni Tip İmar Yönetmeliği" ile mimarların yaratıcılıklarının kısıtlanacağını da sözlerine ekleyen Mimarlar Odası Düzce İl Temsilcisi Sedef Sönmez Buçgün, yönetmelikle sektörde meydana gelebileceğini savunduğu sorunları şöyle aktarmıştı: "Yeni yönetmelikle yapı kullanım izni alınması için maliyeyle ilişkilerinin bitişini gösteren 'borcu yoktur' belgesi aranmayacak. Bu da şu demek biz bir konut aldık. Oturuyoruz ancak ileriki bir süreçte karşımıza bize ait olmayan bir borç çıkabilir. Yine bu da vatandaşı mağdur edebilecek bir madde. Baz istasyonları bu yönetmelikle ruhsat olmadan kurulabilecek. Bu da yine insan sağlığını tehlikeye atan bir madde. Aslında bu yönetmelik her tarafın hızlıca yapılaştığı, betonlaştığı bir yönetmelik. Yerin altına da üstüne de otopark. Her tarafa AVM. Stadyumlarda dahi ticari alan açabilirsiniz deniyor. Aslında bu da zaten bir nevi AVM'nin tanımı. Spor için ayrılan bir yerde de AVM açabiliriz o zaman. Dönüp baktığınızda da bu yönetmelikteki değişiklikler rant için yapılan değişiklikler olmuşa geliyor. Bu yüzden de sıkıntılı bir yönetmelik."