Sendikaların kuruluş ve faaliyetleriyle ilgili köklü değişiklikler içeren kanun teklifi, TBMM Sağlık Komisyonu’nda kabul edildi.

 

 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunlarında değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi’nin görüşmelerini tamamladı.

 

Geçen hafta Cuma günü Komisyon’un gündemine gelen teklif alt komisyona havale edilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı Pazartesi günkü toplantı da alt komisyon raporu üzerinden yapılan görüşmelerin sonunda teklif kabul edildi.

 

 Teklife göre sendikalar, en az 7 kişinin bir araya gelmesiyle kurulabilecek. Sendika üyeliğinde noter şartı kaldırılacak. Sendika genel kurulları, şube açmak veya sendika şubesinin faaliyet sahasındaki iş yerinde üye sayısının 250’inin altına düşmesi halinde şubenin kapatılması için sendika yönetim kuruluna yetki verebilecek. Sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma şartı kaldırılacak. Sendika ve Konfederasyonları tüzükleri Anayasa’da belirlenen Cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslar aykırı olamayacak.

 

Sendika ve konfederasyonların tüzük ya da diğer belgelerinde kanuna aykırılık tespit edilmesi ya da kuruluş koşullarının gerçekleşmediğinin anlaşılması durumunda eksikliklerin bir ay içinde tamamlanması istenecek.

 

Tamamlanmadığı takdirde faaliyetlerin durdurulması için iş mahkemesine başvurulacak. Mahkeme kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmesi için sendikaya 60 günü aşmayacak süre verecek. Bu sürenin sonunda tüzük ve belgeler kanuna uygun hale getirilmemişse, sendika veya konfederasyonun kapatılmasına karar verilecek.