PTT binası önünde toplanan Nakliyat-İş ve KESK üyeleri işten çıkartılan ve 1 buçuk aydır maaşlarını alamayan taşeron işçiler için eylem gerçekleştirdi. Sendika üyeleri, Nakliyat-İş Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Topal konuşma yaparken “Taşeron sistem köleliktir. Ücretli köle olmayacağız, taşeron cehennemine teslim olmayacağız.” şeklinde protesto ettiler.

8 işçi çıkarıldı

Nakliyat-İş Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Topal, taşeron işçileri hiçbir hukuk yolu sunulmadığını söyleyerek 8 kişinin işten çıkartıldığını, bu işçilerin geri alınmasını istediklerini dile getirdi.
Topal, “Özelleştirmeye ve kölece çalıştırmaya karşı sendikamız Nakliyat-İşte anayasal haklarını kullanarak üye olmuşlardı. Bu arkadaşlarımız ne yazık ki işverenlerin taşeron cehennemine çevirdikleri taşeronda kölece çalışma ortamı yaratarak daha kötü koşullarda hiçbir hak hukuk yasa tanımadan zalimliklerine devam etmektedirler. PTT Kargo işçileri Düzce’de olduğu gibi Türkiye’nin her tarafında bu haksızlığa isyan etmektedirler. En ufak bir hak talebi yasa ve hukuka dayalı haklarını savunduklarında kapıyı göstermekte ihaleyi fes ederek işsizlik cehennemine terk etmektedirler. Burada çalışan arkadaşlarımız sendikamıza üye olduktan sonra üye 15 Nisandan itibaren üye olan toplamda 8 arkadaşımızın ihalesi fes edilmiştir. 3 yıllık yapılan anlaşma ne yazık ki daha 3 ay geçmeden hiçbir hak verilmeden kapıya konulmuşlardır. İş yasasının 2. Maddesine göre taşeronda çalışan arkadaşlarımızın tüm haklarından asıl işveren sorumludur. Ne yazık ki PTT başmüdürlüğü bu üst işveren sorumluluğunu kabul etmemektedir. Çalışanlar taşeron cehennemine teslim olmamak için örgütlenmektedir. “ dedi.

Yasaya aykırı bir şekilde vergi kaçırılıyor

Topal, çalışan işçilerinde 1 buçuk aydır maaş alamadıklarını vurgulayarak mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ve pes etmeyeceklerini dile getirdi. Ayrıca Topal, taşeron işçilerin aldığı maaşın sigortaya yansıtılmadığı için PTT’nin vergi kaçakçılığı yaptığını iddia etti.
Topal, “5 Mart itibarıyla itibarı ile TBMM gündemine PTT A.Ş getirilmiş özelleştirmenin önü açılarak, çalışanlar kölece çalıştırılmak istenmektedir. Biz bu yasa tasarısına karşı çıkıyoruz. Asgari ücret tutarında 774 TL gösterilen sigortalar işçi arkadaşlarımızın aldığı bin 200 TL civarında ki ücretleri asgari ücret tutarında gösterilmektedir. Yasaya aykırı bir şekilde vergi kaçırılmakta ve bu ne yazık ki bir kamu kurumu PTT’nin adı altında yapılmaktadır, böylesine haksız ve hukuksuz uygulamayı protesto ediyoruz. Çalışan ve işten atılan arkadaşlarımızın yaklaşık 1 buçuk aylık maaşları ödenmemiştir, bu ücretlerin ödenmesini ve işten çıkartılan arkadaşlarımızın geri alınmasını istiyoruz. İşbaşı yaptırılmadığı sütrece hakkına sahip çıkarak inatla tüm baskıya boyun eğmeyerek boyun eğmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Haber: S. YANAR