Serbest Muhasebeciliği kaldıran, serbest muhasebecilere mali müşavir olma hakkı tanıyan “Serbest Muhasebecilik, Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Hakkında Kanun Tasarısı” Meclis gündeminde.

9 Nisan Çarşamba günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak tasarıya göre; Yeni ticaret kanunu ve Basel- 2 kriterinin uygulamaya girmesiyle birlikte, işlevlerini yitirecek olan muhasebecilerin durumunu yeniden düzenliyor.

Tasarıya göre; iki yıllık meslek yüksek okulu veya lise mezunu oldukları için mali müşavirlik hakkı bulunmayan serbest muhasebeciler, sınavda başarılı olmak koşuluyla mali müşavir olabilecek.

Vergi inceleme yetkisi almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli mali müşavirlik sınavını kazananlar, sınav şartı aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavir olabilecek. Kanundan önce serbest muhasebeci unvanı alanlar, kanunun yürürlülük tarihinden itibaren 2 yıl içinde açılacak serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına; serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar ise bu tarihten itibaren 2 yıl içinde açılacak serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına girmeye hak kazanacak. Sınavda başarılı olanlar serbest muhasebeci mali müşavirlik unvanına sahip olacak.

Tasarı hakkında görüşünü aldığımız yetkililer ise, tasarı hazırlanırken meslek odalarının görüşü alınmadığı için konuyla ilgili sıkıntıları olduğunu ifade ettiler.