Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, tüm Türkiye'de zorunlu deprem sigortasına konu olan meskenlerin şu aşamada sadece yüzde 26'sının sigortalı olduğunu belirtti. Depremin yıkıcı etkilerinin en çok hissedildiği, Düzce'de zorunlu deprem sigortası yaptırılan meskenlerin oranı yüzde 40,77.
Serdar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem kuşağında yer aldığına işaret ederek, DASK'ın 1999 Marmara Depremi'nin ardından hayata geçirildiğini belirtti.
DASK'ın kendine has bir idari yapısı olduğunu, 7 kişilik Yönetim Kurulundan oluşan kurumun, otomobili, demirbaşlarının olmadığını anlatan Serdar, kar amacı gütmeyen DASK'ın bu şekilde teşkilatlanmasının amacının zorunlu deprem sigortasını ucuz hale getirmeye yönelik olduğunu vurguladı.
Türkiye'deki zorunlu deprem sigortasıyla ilgili bilgi veren Serdar, sigortanın 1 yıllık yapıldığını ve her yıl tekrarlandığını belirterek, sigortanın olası bir depremde evlerde oluşan hasarı karşıladığını belirtti.
Düzce, 3. sırada
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu, 1999 Marmara ve düzce depremlerinde ciddi can ve mal kayıpları yaşandığını hatırlatan Serdar, bu gerçeğe rağmen zorunlu deprem sigortası yaptıranların sayısının düşük olduğunu vurguladı.
Depremin yıkıcı etkilerinin en çok hissedildiği, Bolu'da zorunlu deprem sigortası yaptırılan meskenlerin oranının yüzde 52,13, Düzce'de yüzde 40,77, Sakarya'da yüzde 36,46, İzmit'te yüzde 31,88, İstanbul'da ise yüzde 34 olduğunu bildiren Serdar, bu oranın Samsun'da yüzde 15, İzmir'de yüzde 29,77, Ankara'da ise yüzde 57,16 olduğunu açıkladı.
Resmi rakkamların ortaya çıkardığı gerçek düzcede deprem ve sigorta bilinci oluştu