DESOB’ta bu hafta sonu kongre heyecanı vardı. Birliğin toplantı salonunda gerçekleştirilen Seyyar Pazarcılar Odası Genel Kurulu’nda mevcut Başkan İbrahim Güney ile başkanlığa talip olan Mustafa Akkaş’ın listeleri yarıştı. Seçim işlemi sonucunda kazanan Mustafa Akkaş oldu.

Genel kurulun yapıldığı salonda geniş güvenlik önlemleri alınan kongredeki kürsü konuşmalarına ise pazarcıların ortak sorunları damga vurdu.

 “Sebzecilerin sıkıntısı marketler, giyimcilerin sosyete pazarı”
Divan kurulmasının ardından yapılan konuşmalarda ilk söz alan Sakarya Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Kabacan oldu. Kabacan, “Öncelikle Afrin’e yapılan ‘Zeytin Dalı Operasyonu’nda şehit olan askerlerimize rahmet, ailelerine sabır yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Pazarcılık zor zanaat, zor meslek. Hepimiz kendi yağıyla kavrulan esnaf topluluğuyuz. Bizim hiçbir hükümetten istediğimiz hiçbir şey yok. Bu yönden birbirimize sahip çıkalım. Sebzeciler Odası’nın en büyük sıkıntısı marketlerdir. Giyimcilerin en büyük sıkıntısı da sosyete pazarlarıdır. Bu pazarlar, bütün illerde birkaç kişinin kurmasıyla gerçekleşti. Ancak buradaki birlik başkanımız Sayın Mustafa Kayıkçı’nın ve oda yönetiminin dik duruşuyla Düzce’ye giremedi. Birlik ve beraberlik içerisinde olmanız lazım ve yeni seçilecek yönetime destek vermeniz lazım.” diye konuştu.

“Sosyete Pazarı’nın Düzce’ye girmesine izin vermiyoruz”
TSO Meclis Başkanı Ertan Taşlı da Sosyete Pazarı’nın Düzce’ye girmesine müsaade etmediklerini söyleyerek birkaç kurnazın Düzce’ye gelip de bir yer tutup, hiçbir vergi ödemeden gayrimeşru bir şekilde mal satmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Taşlı, “Ordumuzun muzaffer olması için gönülden kalpten dualar ediyoruz. Düzce’de gerçekten olmasına izin vermediğimiz bir konuya Sakarya Başkanımız değindi. Ben de sizlerin desteğiyle hem Esnaf Kefaret Kooperatifi’nde hem de Ticaret Sanayi Odası’nda Meclis Başkanı olarak görev yapıyorum. Başkanımızla birlikte bu sosyete pazarının Düzce’ye girmesine müsaade etmiyoruz. Esnaf verdisini verip de, dükkanının kirasını ödeyip de, sizler sabahın 5’inde pazarlara gidip de soğukta koşturup ekmek parası kazanıp evlerinizi geçindirmeye çalışırken birkaç kurnazın Düzce’de gelip de bir yer tutup hiçbir vergi ödemeden gayrimeşru bir şekilde mal satmasına izin vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz. Esnaf Kefalet Kooperatifleri, devletimizin esnaf için her yıl TBMM’de koyduğu bütçede ki paydan nasiplenmesini sağlayan, onlara fırsat sağlayan, onlara kefil olan bir kuruluş. Şuanda 150 Milyon TL’lik bir krediyi Düzce esnafına kazandırma fırsatına erişti. İlçedekilerle tamamı 250 Milyon TL.” diye konuştu.

“Namusumuza sosyete pazarı adı altında el uzatanın elini kırarız”
Başkan Adayı Mustafa Akkaş ise “Bizim ekmeğimiz bizim namusumuz. Bizim ekmeğimize, bizim namusumuza Sosyete Pazarı adı altında el uzatacak insanın, elini kırarız. Çünkü bizler 50 TL., 100 TL. satış yaparak evimize ekmek götüren pazarcı insanlarız. Bizler Peygamber Efendimizin övdüğü mesleği yapıyoruz. Sebzeciler odası kutsal bir meslektir, nimet satar. Ama şunu unutmayın ki insan aç sokağa çıkabilir fakat açık sokağa çıkamaz” diye konuştu.



Başkanlığa yeniden talip olan İbrahim Güney de “Düzce Pazarcılar Odası’nın yetkisi kanunlar belirlidir. Yani yapabileceğimiz şeyle kanunlarla tamamlanmıştır. Pazaryerlerini belediyeler yapar, belediyeler kurar, belediyeler işletir. Bazı şeylerin altını çizmek istiyorum. Değerli federasyonumuzun katkılarıyla pazaryeri yapılma projesi gibi bir durumlar var.” şeklinde konuştu.

“Sosyete Pazarı deyip geçmeyin”
DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı’nın da diğerleri gibi hedefinde Sosyete Pazarı vardı. Kayıkçı, “Sosyete Pazarı deyip geçmeyin. Her şeyi satıyorlar. Patlatma mallar. Ben yıllarımı verdim. Bunlara boyun bükmeyeceksiniz.” dedi.

Esnafa tez kart hizmeti
Kayıkçı aynı zamanda yürürlüğe konacak olan bir kartın sunacağı avantajları da üyelere şöyle anlattı:

“Türkiye gündeminde olan bir karttır bu. Tez kart. Akaryakıtta direk yüzde 8 ve şuan ilk etapta 150 civarında geldi. Bütün esnaf sanatkarlara verilecek. Birinci derecede yakınlarınız bu kullanacak. Mesela filosu olanlar. Adamın 5-6 tane arabası var zaten gidiyor bir anlaşma yapıyor. Yüzde 6 alıyor, 7 alıyor, 8 alıyor. Bu kartın arkasında 1 milyon 900 bin esnaf var. O yüzden bu kart sizin çok işinizi kolaylaştıracak. Bunun yayınlanması Mart’tan sonra direk başlıyoruz. Bunun içinde para yok. Bu sadece kredi kartı değil. Bu ıskonto kartıdır, Türkiye’de ki bütün esnaf sanatkarlara dağıtılacak en büyük projedir.”



Kavgaya polis müdahalesi
Kürsü konuşmalarının ardından seçim işlemine geçildi. Sandıkta üyelerin çoğunluğu tercihini Mustafa Akkaş’tan yana kullandı. Seçim sonucunun açıklanması sonrası salonda başlayan sözlü atışmalar kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüşünce araya polis ekipleri girdi. Birbirine bağıran tarafları ayırmaya çalışan polisler, takviye ekip istedi. Kongre salonuna gelen Yunus ekiplerinin de müdahalesi ile kavga daha fazla büyümeden yatıştırıldı. Gerginliğin gölgesinde gerçekleşen kongre sonunda Seyyar Pazarcılar Odası’nda Mustafa Akkaş dönemi başlamış oldu.



Haber: A. SARI