Sosyal Güvenlik Kurumu'nun SSK ve Bağ Kur prim borçları ile ilgili olarak getirdiği, borçların ödenmesinde yeniden yapılanma anlaşması yapanların büyük indirimler elde edeceği prim affı için son sekiz güne girildi.

Düzce'de Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı'nın, ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu bir dönemden geçilmesi nedeniyle esnafın ödeme gücünün zayıf olduğunu öne sürerek, prim affı için gereken sürenin uzatılması talebi karşılığını bulmuyor.

Daha önceki aflar Bakanlar Kurulu kararı ile çıktığı için sürenin uzatılması mümkün olabiliyordu. Ancak bu seferki düzenleme TBMM tarafından yasalaşan istihdam paketi içinde çıktığı için, sürenin uzatılması için yeniden bir yasa çıkarılması gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yasama takvimi içinde böyle bir yasa olmadığından yasadan yararlanmak isteyen prim borçlularının kesinlikle 28 Temmuz Pazartesi gününe kadar başvurularını gerçekleştirmesi gerekiyor.

Prim affından yararlanmak için bugüne kadar başvuranların sayısının 529 Bin olduğu öğrenilirken, bu başvuru sahiplerinin yapılandırma talebinde bulundukları prim miktarının ise 7 Milyar 623 Milyon YTL olduğu kaydedildi.

Prim affı kapsamında, başvuruda bulunanların borçlarını peşin ödemesi durumunda birikmiş tüm borcun yüzde 85'i siliniyor. 12 aya kadar taksitlendirmelerde yüzde 55, 24 aya kadar taksitlendirmelerde ise yüzde 30 indirim uygulanıyor. 27 Mayıs 2008'de başlayan prim yeniden yapılandırması, istihdamı teşvik için getirilen 5 puanlık SSK prim indiriminden yararlanmak isteyen işvereni yakından ilgilendiriyor. Çünkü, 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için işverenin birikmiş prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Prim affı ile halen borcu bulunan işverene yeni bir fırsat sunuluyor. Af kapsamında yapılandırmaya girip borçlarını ödeyen ya da taksitlendirenler 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilecek.