Düzce Sosyal Güvenlik kurumu tarafından Sosyal Güvenlik reformunun yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik uygulamaları konulu konferans düzenlendi. Vali Adnan Yılmaz, İstanbul,Sakarya, Bolu SGK İl Müdürleri ile işadamlarının katıldığı toplantıda konuşan Vali Yılmaz, SGK’nın hiçbir ayrımcılık yapmadan hizmette toplumu hedef aldığını söylerken, “ hazır böyle bir topluluğu bulmuşken değinmeden geçemeyeceğim konular var.” Dedi.

Etkin ve sürekli hizmet
Vali Yılmaz, “ Bildiğiniz üzere Mayıs ayında bir devrim gerçekleştirilmiş, üç kurum tek çatı altında sosyal güvenlik kurumu olarak kurulmuştur. Etkin, verimli ve süratli hizmet anlayışı en çok SGK’ya yakışmaktadır. Sosyal güvenlik tolumun tümünü hiçbir ayrımcılık gözetmeksizin bugünleri ve yarınlarını hedef almaktadır. Hazır bu topluluğu bulmuşken 3 konuyu gündeme getirmek istiyorum. Kentsel dönüşümde sonra eyvah dememek için harekete geçmeliyiz, Düzce en önde olmalıdır, kamusu özeli fark etmez. İkinci konu öğrencilerimizin dersliğe ihtiyacı var demiştim. 200 dersliği 2013 programına aldık. 100’ünü de hayırseverlerimiz, işadamlarımız yapar demiştim. TOBB başkanımızın Düzce’ye armağanı 24, sarsılmaz 8 derslik, Hamit Şerifoğlu ile protokol imzaladık yine 8 derslik. El ele verirsek başarırız.” Şeklinde konuştu.

Kayıt dışı engellenmeli
TSO Başkanı Metin Büyük, iş adamlarına kayıt dışı istihdamın önlenmesi için duyarlı davranmaları gerektiğini söyledi.
“ Sosyal Güvenlik kurumu son yılarda büyük atılımlar yaptı. Bizde işadamları olarak kayıt dışı istihdamı engellemeye önem vermemiz lazım. Bu ilkenin daha iyi yerlere gelmesi açısından ne gerekiyorsa yapacağız.Bilindiği gibi 2012 yılı Aralık ayı itibariyle 5084 sayılı teşvik yasası sona erdi. Artık işverenler daha yüksek prim ödeyecek. Yalnız şunun bilinmesi gerekiyor, her kayıt dışı istihdam için doğan zarar yine sanayici ve işveren tarafından karşılanıyor. Yani işçiniz için vermediğiniz prim bedelini her türlü devlete ödüyorsunuz. Ayrıca kayıt dışı istihdamı önlemek için bunu maruz kalan kişilerin mutlaka alo 170 hattına şikayette bulunmaları lazım”
SGK İl Müdür yardımcısı Ali Yerlikaya, teşvik uygulamaları hakkında bilgi verirken, İl Müdürü Erkin Avcı, sigortalı işçi sayısı gibi rakamsal bilgiler verdi.
“ Bilinçli işveren bilinçli işçi hedefi ile Türkiye’nin gelişime katkıda bulunmak için toplandık. Düzce ilinin 92 bin 105 aktif sigortalı, 47 bin emekli, toplam 308 bin 535 sigortalısı vardır.Yeni hizmet binamızın yapıldığını mutluluğunu yaşıyoruz. İşadamları ile her ay yeni binamızda bir toplantı yapmayı planlıyoruz.Kayıt dışı istihdamı engellemek amacıyla bu toplantıları yapacağız.Mutlu yarınları mimarı her birey için Anayasal bir hak olan sosyal güvenlik konusunu değerlendirmek üzere böyle bir konferans gerçekleştirdik. Bilinçli işveren, bilinçli işçi, bilinçli emekli ile geleceğe ümitle bakan bir Türkiye oluşturmak istiyoruz”
Düzce SMMMO Başkanı Kudret Taş ise Düzce’de istihdam teşvikinin sürdürülmesi gerektiğini savundu.

Haber: H. İŞCAN