Bozkürk, havaların ısınmasının özellikle yaşlılar ve çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu, bilim adamlarının da ifade ettiği gibi bu sene ozon tabakasında diğer yıllara göre yüzde 40'a varan incelme olduğu için özellikle çocukların 11 ile 15 saatleri arasında dışarıda güneşte durmamaları gerektiğini söyledi.

Vatandaşların güneşli havalarda dışarı çıkarken güneş koruyucu kremler sürülmesini, şapka takılmasını ve ince dokulu giysiler giyilerek güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerektiğini söyleyen Bozkök, "Ciltte bazı deri tümörlerine, fototoksik yani güneşe bağlı alerjik reaksiyonlara, kötü deri tümörü dediğimiz malin melanoma hastalıklarına ve koyu lekelere neden olur. Malin Melanoma dediğimiz bu hastalık ise özellikle küçük yaşlarda çocukların, güneşte fazla kaldığında ileri ki yaşlarda çok görülebilecek bir hastalık" diye konuştu.

Güneş yanığına Uv A ve Uv B denilen ultraviyole ışınların sebep olduğunu belirten Dr. Bozkürk, şöyle konuştu:

"Açık tenli çocukların güneşte yanma riski daha yüksek olduğu bilinmekle, koyu tenli çocuklar dahi, eğer güneşte yeterince uzun süre kalırlarsa yanabilirler. Güneş yanığının hemen ardından ciltte büyük hasarlara neden olabilir. Çünkü güneş yanığı ve aşırı bronzlaşma sonucu, ileride melanoma gibi çeşitli formlardaki cilt kanseri oluşabilir. Aileler, çocuklarını güneşin tepe noktasında olduğu vakit olabildiğince güneşten korusunlar" dedi.

Haber; C. ÜSTÜNER