Yeşim Acar’la Hayata Dair programında kadına yönelik şiddet ve mücadele farkındalığı hakkında uzman konuklar önemli mesajlar verdi. Programa katılan Klinik psikolog İdil Cemre Öztep, Denizatı Dayanışma Derneği Başkanı Vahide Aksan Nilüfer Kadın Kooperatifi Başkanı Semra Demirelli deneyimlerini ve düşüncelerini ifade ettiler.

ÖZTEP: “ŞİDDET HER DAKİKA HER AN MEVCUT”
Klinik psikolog İdil Cemre Öztep, şiddetine ne olduğunu ve birbirinden farklı şiddet türlerine değindi. Öztep, şiddet denildiğinde genellikle akla sadece fiziksel şiddetin geldiğini söyledi. Öztep’in şiddete yönelik yorumu ise acı bir gerçeği bir kez daha ortaya koyacak türden oldu. Öztep, “şiddet hayatın her alanında her dakika mevcut” dedi.

ÖZTEP: “ŞİDDET DÖNGÜSÜ, 4 AŞAMALI OLUYOR”
‘Şiddet Döngüsü’ hakkında bilgiler veren Öztep kadına şiddetin 4 aşamalı olarak arttığını anlattı. Öztep, sözle başlayan şiddetin fiziksel şiddetle tamamlandığını belirtti.

DEMİRELLİ: “ORTAK BİR PLATFORM OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Nilüfer Kadın Kooperatifi Başkanı Semra Demirelli “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koruma ve Destek projesi” kapsamında sivil toplum kuruluşlarına yönelik verilen eğitimin amacını paylaştı. Demirelli, kadına şiddeti neden engelleyemedikleri üzerine çalışmalarda bulunduklarını aktardı. Çalışmalar sonucunda ortak bir platform oluşturmak istediklerini söyleyen Demirelli, bunun birçok unsurun bir araya gelmesiyle olabileceğini ve bunu hedeflediklerini dile getirdi.

AKSAN: “STK HER BİREYE ULAŞMASI GEREKEN BİR OLGU
Denizatı Dayanışma Derneği Başkanı Vahide Aksan, şiddet gören kadınlar için ne tür çalışmalar yaptıkları hakkında izleyicilere bilgiler verdi. Aksan, şiddet gören kadının haklarını savunduklarını vurgulayarak sivil toplum kuruluşlarının her bireye ulaşması gereken bir olgu olduğunu altını çizdi.

AKSAN: “SIĞINMA EVLERİ EN GEREKLİ SOSYAL ALAN”
Aksan, sığınma evlerinin her ilde olması gerektiğini söyledi. Kadınlar, eşleri ve çocuklar için yapılabilecek en büyük işin sığınma evleri açmak olduğunu görüşünü savunan Aksan, sığınma evlerinin en gerekli sosyal alan olduğu düşüncesini taşıdığını belirtti.

AKSAN: YÜZDE 80’İ VAZGEÇİYOR
Denizatı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Vahide Aksan, boşanma düşüncesiyle kadın sığınma evlerine gelen kadınların yüzde 80’nin sahipsiz kalma hissi ile eşine geri döndüğünü ifade etti.
 
DEMİRELLİ: EYLEM PLANI OLMALI
Düzce-Nilüfer Kadın Çevre Kültür Ve İşletme Kooperatifi Başkanı Selma Demirelli, kadına yönelik şiddet konusunda tüm birimlerin olacağı bir platform oluşturulması ve sorunların sık sık tartışılması gerektiğini söyledi. Demirelli, Şiddetle Mücadelede eylem planının önemine vurgu yaptı. Demirelli, “Konuk evleri iyileştirilmeli. Şiddet uygulayıcı kişiyi eğitime alıp, 3 ay maaşını kesmek, terfisini indirmek. Neden şiddet uyguluyor bunu konuşmak gerek. İtalya’da şiddet uygulanın vatandaşlık hakkı alınıyor.” dedi.

ŞİDDET 5 YILDA 5 KAT ARTTI
Kadına şiddetin 5 yıl, 5 kat arttığına dikkat çekilerek Düzce’deki kadın sığınma evlerinin durumu hakkında bilgiler verildi.
Denizatı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Vahide Aksan, “Düzce Belediyesine ait sığınma evi şuanda aktif değil. Belediye başkanının daha çağdaş daha donanımlı başka bir projesi var.  Aile ve sosyal politikalar bakanlığının sığınma evi var. Kadına yönelik şiddette farkındalık yaratmak için başlattığımız projede 1700 kişiye ulaştık. 700’ü erkekti. Karşımıza çıkan bir grup kendi başına mücadele ediyor. Bir kısmı kendini deşifre etmiş ama devlete güvenmiyor. Çareyi dışarıya kaçmakta bulan bir grup var. Erkeler hiç üzerine alınmıyor. Kadınlarımıza rica ediyorum. Çaresiz değilsiniz, çare sizsiniz. Cesaretli olun, adımlar atın.” dedi.

Haber: S.KAŞKIR, Y.SEVER