Düzce’de kadına yönelik şiddeti önleme adına çalışmalar yapmak amacıyla oluşturulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısı yapıldı. Kurulun şiddeti önleme tedbirlerinden çok bu tedbirleri hayata geçirme adına çalışma yapacağını vurguladı. sVali Ali Fidan, toplantıda yaptığı konuşmada, kadının toplumdaki önemi ve yerine değindi.

Fidan: “Şiddet toplumsal bir hastalık”

Vali Fidan, “ Aile ve toplum hayatında çok önemli bir yer tutan çok önemli bir yeri olan, yürekleri sevgi ve şefkatle dolu, gelecek nesillerin yetiştirilmesinde fedakar rol üstlenen tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Kadınların eşit bir şekilde toplumun her kesiminde her alanda daha aktif şekilde fırsat bulduğu, kadına şiddetin olmadığı huzurlu ve mutlu günlerde buluşmayı temenni ediyorum. Dinimizde, medeniyetimizde kadının müstesna bir yeri var. Kitabımız Kur’an-ı Kerim da birçok ayette kadının korunmasına yönelik emir ve tavsiyeler var. Aile ve toplum hayatımızda kadının anne ve eş olarak önemli bir yeri var. Kadınların iş ve toplum hayatına katılımı sanatta, sporda katılımı erkeklere göre oldukça geridedir. Kadınların aktif bir şekilde toplum hayatına katılmasına yönelik çabalarımız var. Son dönemde yasalarda değişiklikle yapıldı. Kadınların istihdamda, kamuda, özel sektörde yer almalarını kolaylaştırmak için yasalar çıkarıldı. Ama sadece yasalarda yer vermek yeterli olmuyor.  Kararların fiili hayatta uygulanması için bizlere, sivil toluma önemli görevler düşüyor. Kadına yönelik şiddet, istemediğimiz toplum hayatının bir gerçeğidir. Kadınlar en çok güvendikleri yerde evlerinde, en çok güvendikleri kişilerden eşlerinden, babalarından istisnada olsa çocuklarından şiddet görüyorlar. ‘Toplumsal bir hastalık olan bu sorunu nasıl önleriz’ çalışmalar yapıyoruz. Bu kurul da bu çalışmalardan birisi olacak. İlimize yönelik çalışmaları değerlendireceğiz. İlk toplantısını da Dünya Kadınlar gününde yapıyoruz. Çalışmaların sadece planlar üzerinde kalmadan, kadınların sorunları için yol alınması, hayatın gerçeklerine dokunması en büyük temennimizdir. Toplumsal bilinç sağlanması, okullarda işlenmesi daha verimli olur. Tedbir kararlarının yanında o aileye yönelik rehabilitasyon yapmamız lazım. Bu kurul bu çalışmaları değerlendirecek.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarken, Bakanlığın kadına şiddeti önleme çalışmalarından söz etti.

Yıldırım, “ Bakanlığımız aile problemlerinin her geçen gün daha karmaşık hale geldiğini bilincindedir. Aile bütünlüğünün korunması ve kadına şiddetin azaltılması için kanun çıkartılmıştır. Bu kanunla aile eğitimleri verilemeye başlanmıştır. Aile destek sosyal projesi hayata geçirilmiştir. İlimizde sosyal desteğe ihtiyacı olan tüm aileler kayıt altına alınacaktır. Ailelere ekonomik ve sosyal rehberlik yapılacaktır.” Şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Nilüfer Kadın Kooperatifi Başkanı Selma Demirelli, toplumda kadına yönelik şiddetle manevi ve dini inançların kaybedildiğini vurguladı. Psikolog Serenay Şakrak ise, Düzce Kadına şiddet önleme ve izleme merkezi hakkında konuşurken, merkezin kadınlara güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetlerini verdiğini belirtti.

Haber:Y.SEVER