Türkiye genelinde kahvehaneler, barlar, kafeler, restoranlar ve eğlence mekanları dahil, halkın ortak kullandığı tüm kapalı alanları kapsayan genişletilmiş sigara yasağı gece 24.00'ten sonra yürürlüğe girdi. Kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda kişilere 2009 yılı için idari para cezası olarak 69 TL uygulanacak.

Yasakla birlikte; kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında; taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında; özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında; apartmanların merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek. Kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda kişilere 2009 yılı için idari para cezası olarak 69 TL uygulanacak. Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak.
Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılacak.