Kurban Bayramına sayılı günler kala Düzce Mergiç Mahallesi’nde bulunan kurban pazarında satışlar da başladı. Düzce hayvan pazarında ki hareketlilik de artmaya başladı. Kurbanlık satıcılarının günler öncesinden hazırlandığı pazarda, kurbanlık almak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde hayvan pazarına gelmeye başladı.

Besiciler ile kurbanlık almak isteyen vatandaşlar arasındaki pazarlıklarda kıran kırana geçiyor. Anlaşmazlık halinde ise bazen ara bulucular araya girerek orta yolun bulunmasını sağlıyor. Satıcılar ise kurban almaya gelenlerin sayısından ve ilgisizliğinden şikayet ediyor. Pazarda fiyatlar 700 TL’den başlayıp 14 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Pazarda gözlerine hitap edecek çok daha fazla hayvan var“

“Pazarda hayvan satışı yapan Zekeriya İnç, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Geçen senelere nazaran bu sene fiyatlar biraz daha iyi durumda. Bütün halkımızı bekliyoruz çünkü ahırlardan alınan hayvanlara göre pazarda satılan hayvanların fiyatı daha uygundur. Siz ahırda birkaç hayvan görürken burada çok sayıda hayvan görebiliyorsunuz. Pazarda gözlerine hitap edecek çok daha fazla hayvan var.“

Dikkat etmeleri gerekiyor”

Muhittin Başoğuz ise alıcılara dikkatli olması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:

Tüccar olarak Alaplı’dan buraya gelerek hayvan alıyoruz. Şu an 50 tane hayvanımız oldu. Bu sene ilgi büyük. İlk zamanlarda fiyatlar biraz yüksekti ama şu an fiyatlarda düşüş var. satışlarımız biraz gerilemiş vaziyette. Hayvan alırken vatandaşların ağızlarına, küpesine dikkat etmesi gerekiyor. Kurbanlarının kesime uygun koşullarda olmasına dikkat etmeleri gerekiyor.”

Buraya Diyarbakır’dan 180 hayvanla geldik”

Diyarbakır’dan hayvan satmak için Düzce’ye geldiklerini söyleyen Tahsin Çilavcı da şu cümlelere yer verdi:

Durumlar nasıl diyeceksiniz ama pazarda hayvan çok müşteri yok. Binlerce hayvan var pazarda ama yedi sekiz tane müşteri var. Hiçbir şekilde satış yapamıyoruz. Hayvancılar zararda ve buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Fiyatlar aşırı düşük, hayvanları neredeyse bedavaya veriyoruz. 150 – 160 kilo hayvanı 6 bin – 6 bin 500’e veriyoruz ama alıcısı yok. Alıcıların hayvanın yaşına dikkat etmesi, hiçbir şekilde sakak olmaması, dinimiz gereği ne buyruluyorsa vatandaşların bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Sağlıklı bir hayvana dikkatli bakarsanız sağlıklı olduğunu anlayabilirsiniz. Hayvan rahatsızsa da rahatsızlığını belli ettirir. Küpesiz hayvanları hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz. Buraya Diyarbakır’dan 180 hayvanla geldik.”

Fiyatlar da geçen yıla nazaran daha pahalı durumda"

Son olarak açıklamalarda bulunan hayvan satıcısı Fatih Adıgüzel ise şu cümlelere değindi:

Küçükbaş hayvan satıyoruz ama fiyatlarımız 750 TL’den başlayarak bin, bin yüz, bin iki yüze kadar çıkıyor. Bu yıl geçen yıla oranla satışlarımız daha düşük. Müşteriler piyasaya fazla ılımlı yaklaşmıyor. Hayvan maliyetleri pahalı, Fiyatlar da geçen yıla nazaran daha pahalı durumda.”



Haber: M. AYDIN