“Doğaya zarar verecek”, “Arıları öldürecek”, “Havayı kirletecek”, İSKİ katı kurallarını Ağaoğlu'na esnetiyor” eleştirilerinin gölgesinde Yığılca'nın Hoşafoğlu Köyü'nün adres seçildiği çimento fabrikasında şimdi de işçi sayısı krizi...

Kafaları karıştıran rakamlar

Yığılca’da yapımına başlanması için çalışmaların sürdüğü ve 2018 yılında faaliyete başlaması beklenen çimento fabrikasının sağlayacağı istihdam durumları proje sahipleri ve siyasiler tarafından farklı telaffuz edilince kafalar karıştı. İş adamı Ali Ağaoğlu’nun Yığılca’da başlattığı çimento fabrikası projesinin ortağı Atalay Şahinoğlu ile Öncü TV’de yayınlanan MANŞET programına konuk olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın fabrikada kaç işçinin istihdam edileceğine dair verdiği farklı rakamlar, gözleri Türkiye genelindeki mevcut çimento fabrikalarındaki çalışan işçi sayılarına çevirdi.

Fabrika ortağı: 300 kişi çalışacak

Uzun yıllar bir beton fabrikasının üst düzey yöneticiliğini yaptıktan sonra Yığılca’ya yapılan çimento fabrikası projesinin ortaklarından olan Şahinoğlu, fabrikanın ilçeye sağlayacağı istihdam hakkında Öncü TV’ye özel açıklamalarda bulunmuştu.

Şahinoğlu kafalarda soru işaretlerine neden olan ‘Kaç işçi çalışacak?’ sorusuna “Fabrikada direkt olarak 300 kişi çalışacak. Fabrikanın kurulum aşamasında çalışan sayısı 400 kişiden 1000 kişiye kadar çıkacak. Faaliyete başladığında ise bu sayı 200’de olabilir 150 de. Orada 10 kişi bile çalışsa sonuçta bir istihdam yaratılmış olacak.” şeklinde görüş belirmişti.

CHP'li Vekil Tanal: Külliyen yalan! En fazlası 33

Ancak Şahinoğlu’nun yaptığı bu açıklamalar, ana muhalefeti kızdırdı. Düzce'nin çevre konularıyla yakından ilgilenen ve sık sık kente gelerek incelemeler yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal fabrika ortağını Öncü TV’de ekranlarında sert bir dille yalanladı. Şahinoğlu’nun verdiği rakamlar için  ‘Külliyen yalan’ diyerek doğru olmadığını öne süren Tanal, Türkiye genelinde faaliyetini sürdüren mevcut fabrikaların istihdam rakamlarını paylaştı. Tanal’ın istihdam rakamlarına göre faaliyette bulunan en büyük çimento fabrikasında 33 kişinin çalıştığı açıklaması ‘İki isimden hangisi doğruyu söylüyor?’ sorusuna neden oldu.

 8 çimento fabrikasındaki vasıfsız işçi sayısı 343

İlçedeki işsizlik oranını azaltması ve dışarıya göçün engellenmesinin hedeflendiği projenin en önemli konusu olan istihdam rakamlarına ilişkin yapılan çelişkili açıklamalar belirsizliğe neden olurken Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) faaliyetini sürdüren çimento fabrikalarının 2015 yılı istihdam durumunu açıklayan analizi, ikilinin iddialarına yanıt olacak türden… Birliğin geçen yılki verilerine bakıldığında Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren toplam 8 çimento fabrikasında vasıfsız olarak çalışan işçi sayısı 343, kalifiye işçi sayısı ise 685 olarak belirlendi. Verilere göre 8 fabrikada çalışan işçi sayısının toplamda 1028 olarak yer aldığı mevcut durumda Yığılca’daki fabrikanın ifade edilen rakamlara ne düzeyde ulaşabileceğinin merak edilmesine neden oldu.

Açıklama bekleniyor

“Doğa katliamı olur” denilerek ilçeye vereceği zararların uzun süredir tartışma konusu olduğu çimento fabrikasına halkın büyük istihdam sağlayacağını düşünerek umutlar bağladığı bilinirken, şimdi yetkili ağızlardan ortaya çıkan bu çelişkili durumu giderecek açıklamalar bekleniyor.

Kalifiye eleman endişesi de var

Genel olarak bakıldığında çimento fabrikalarında ortalama 30-50 kişi arasında işçi çalıştırılması Yığılca için vaat edilen 300 kişilik iştihama uzak bir tablo çizerken, her ne kadar “Yığılca'dan seçilecek” denilse de fabrika yönetiminin dışarında kalifiye eleman temin etmesi de endişelere neden olmaya devam ediyor. Doğal güzellikleri ve kendine özgü arısıyla son yıllarda adından sıkça söz ettiren Yığılca'nın geleceğini etkileyecek bu yatırım, çevresel ve ekonomik getirisi ile daha uzun bir süre gündemi meşgul etmeye devam edecek gibi görünüyor.

Haber:Y.SEVER-C.ÜSTÜNER