Geçtiğimiz haftalarda Anlaş Fabrikası'nda çıkan yangın sonrası Düzce Valisi Bülent Kılınç bir açıklama yaparak, fabrikalardaki personelin periyodik aralıklarla eğitilmesi konusuna dikkat çekmiş, bu konuda en kısa zamanda eğitim seminerlerinin başlaması için talimat vereceğini ifade etmişti.

Sivil Savunma Müdürlüğü eğitim verecek

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Düzce Sivil Savunma Müdürü İzzettin Seçkin, Vali Bülent Kılınç'ın talimatıyla başlayacak olan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Seçkin, “ Düzce ilimiz tarım şehrinden sanayi ve kültür şehri olma yolunda yürüyor. Sanayi anlamında artan fabrikalarda elbette ki çalışmakta olan kişilerin iş sağlığı, iş güvenliği anlamında önem arz eden pozisyonlarda olmaları gerekiyor. Bu açıdan personel mevcudu 50 ve daha üstü olan kurumları biz daha önce zaten sivil savunma planlamasına dahil etmiştik” şeklinde konuştu.

Yangın konusu çok önemli.

Seçkin, sivil savunma planlamasına dahil edilen fabrikalarda sivil savunma mükellefleri seçildiğini ve o sivil savunma mükelleflerini yıl içerisinde eğitimden geçirdiklerini vurgulayarak, “ Sadece sivil savunma mükellefleri değil, o kurumda çalışmakta olan bütün personelin iş sağlığı ve iş güvenliği bakımından eğitilmeleri gerekiyor. Özellikle yangın konusu çok önem arzeden bir konudur. Bu amaçla Sayın Valimiz özellikle fabrikalarda çalışan personelin yangın yönünden eğitilmesi ve paniklerin önlenmesi açısından bir eğitimin verilmesi talimatını verdi. Biz de bu konuyla ilgili bir plan çalışması yaptık. Bu konuyla ilgili olarak her bir fabrikada üç günlük eğitim yapacağız”dedi .

Plan çalışmalarımız Temmuz'un 6'sında başlıyor

Plan çalışmalarının Temmuz'un 6'sında başlayacağını belirten Seçkin, “ Bu çalışmaların içerisinde 3 saat yangın eğitimi ve bu yangın eğitiminden sonra da 4 saat bir tatbikat gerçekleştireceğiz. Bu tatbikatta yangın nasıl meydana gelir, nasıl söndürülür, çıkarılacak olan malzemeler nasıl korunur, yaralılar varsa nasıl ilk yardım yapılır, yangın bölgesini koruma altına almak suretiyle o bölgeye başkalarının girmesi nasıl önlenir, arama- kurtarma çalışmaları nasıl yapılır gibi konularda 15 saatlik bir eğitim yapacağız. Bu eğitimin 4 saati tatbikat, 11 saati eğitim olacak. Bu eğitimle bütün personel eğitilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Eğitilmiş personel hiçbir şekilde değiştirilmemeli

Bu konuda kurum olarak sanayicilerden bir istirhamları olduğunu belirten Seçkin, “ Eğitimden geçirilen personelin hiçbir şekilde değiştirilmemesi lazım. Çünkü orada personel sirkülasyonu çok fazladır. Bu konuda bir handikabımız var. Eğitilmiş personeli orada tutamıyoruz, tutamayınca da eğitilmiş olanlar ayrılıyor bir başkası geliyor. Bu sefer onlara da ayrı bir eğitim vermemiz gerekiyor. Eğitilmiş personeli kendi kurumlarında tutarlarsa çok daha rahat etmiş olacağız. Sene sonuna kadar periyodik aralıklarla bütün personelimiz, her gün iki personelimiz olmak üzere fabrikalara gidip bu eğitimi vermiş olacağız”ifadelerine yer verdi.

Üç kurum bir çatı altında birleşti

Çıkan kanun maddesiyle kurum olarak yeniden bir teşkilatlanma içerisinde olacaklarını da belirten Sivil Savunma Müdürü İzzettin Seçkin, “ Afet Acil Yardım İl Müdürlüğü adı altında; Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Acil Yönetim Genel Müdürlüğü birleşti. Dolayısıyla şu an Başbakanlığa bağlı bir daire başkanlığının kurulmasını bekliyoruz. O kurulduktan sonra ilde de İl Afet Acil Yardım Müdürlükleri kurulacak ve norm kadrosuna göre personel sayısı da artacak” ifadelerini kullandı.

Yeni binamıza geçeceğiz

Defterdarlık biriminin Hükümet Konağı'na taşınmasının ardından defterdarlığın eski binasına geçeceklerini belirten Seçkin, “ Oradaki alanımız da geniş. Hem eğitim hem tatbikat anlamında daha geniş bir alana geçmiş olacağız. Sayın Valimiz ile yapmış olduğumuz plan çalışmasıyla acil yardım birimlerinin bir arada olması için uğraş vermiş olacağız”dedi.

Su altı ve su üst arama- kurtarma ekibini oluşturuyoruz

Aynı zamanda su altı ve su üstü arama- kurtarma ekibini oluşturmak için çalıştıklarını da ifade eden Seçkin, “ Şu anda üç arkadaşımız brövelerini aldı. O brövelere bağlı olarak, malzemelerini de almış olacağız ve o ekibi de oluşturacağız”şeklinde konuştu.