Fındıkta yaşanan sıkıntılar, yaklaşık sekiz buçuk milyon kişiyi ilgilendirdiği ifade edilen konuya siyasetin de eğilmesine neden oldu. Fındık fiyatı ve açıklamanın gecikmesi, önümüzde yapılacak yerel seçimlerin ana temalarından biri olacağı varsayılıyor.

Fındık fiyatı geçtiğimiz sezon da siyaseti yakından ilgilendiren konulardan biri olmuştu. Siyasiler, geçtiğimiz sezonda fındık fiyatlarının temmuz ayının ikinci haftasında açıklanmasını, yaklaşan milletvekili seçimlerinde oy toplayan hükümetin bir manevrası olduğu gerekçesiyle eleştirmişti. Geçtiğimiz sezon verilen fiyatın düşük de olduğunu belirten siyasi parti temsilcileri ve adayları, birbirinden farklı olmak üzere açıklanan fiyatın üzerinde açıklamalar yapmıştı.

Bu sezon ise, rekolte fazlası siyasilerin bile rakamsal olarak büyük farklar içeren açıklamalar yapmasının önüne geçerken, geçtiğimiz yılın fındık fiyatının altına düşülmesinin hükümetin başarısızlığı olacağı yorumları ağır basıyor. Ağustosun son haftası yaklaşırken fiyatın hala açıklanmaması, üretici, tüccar ve esnaf kesimlerinden gelen eleştirilerin benzerlerinin siyasiler tarafından da yapılmasına neden oluyor.

Genel değerlendirme anlamında ise, fındık fiyatının açıklanmasının gecikmesinin, spekülatörlerin işine yaradığı eleştirilerine neden olurken, fındık üreticilerinin sorunları, önümüzdeki yerel seçimler sırasında siyasilerin ana tartışma konularından olmaya aday gösteriliyor.

Fındık konusundaki sıkıntıları dile getirenler sadece muhalefet kanadından değil. Bilindiği gibi Ak Parti Milletvekili Celal Erbay da fındık üreticilerinin tepkisinden kaygı duyduğunu dile getirenler arasında yer alıyor.