“Emniyet kemeri hayat kurtarır”, “Hayatını emniyet kemerine bağla”, “Emniyet kemerini tak, hayata bağlı kal” tüm bu sloganlı uyarıla afişlerde kalmaya devam ediyor...

Aydınpınar Köyü yolu Ballıca Sapağı'nda meydana gelen ve 19 yaşındaki Talha Yılmaz’ın ölümü ile sonuçlanan kaza, emniyet kemerinin önemini bir kez daha ortaya koydu. TIR’ın kamyonete çarpmasıyla sürücü koltuğundan yola fırlayan 19 yaşındaki Yılmaz, eğer emniyet kemeri takılı olsaydı belki de kazayı hafif sıyrıklarla atlatmış olacaktı. Yine yaklaşık iki ay önce D-100 Karayolu’nda Tülay Çakıcı emniyet kemerini koltuğun arkasında geçirerek yerine takmaması nedeniyle araçtan fırlayarak hayatını kaybetmişti. 2 ay içinde yaşanan iki ölümlü kaza, emniyet kemerinin önemini ortaya çıkardı.

4. kattan düşmeyle eşdeğer!


Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın araştırmalarına göre, emniyet kemerinin yararları, kaza kategorilerinin hepsinde görülüyor. Kemer kullanımının ölüm ve ağır yaralanmanın en çok meydana geldiği çarpma, çarpışma gibi kazalarda yararları daha da dikkat çekici.

Araştırmalara göre ölümlü kazalarda emniyet kemeri takanların yüzde 24.8’i kazaları hiç zarar görmeden atlatırken, otomobillerde kemer takanların yüzde 45’i ağır yaralanma riskinden kurtuluyor. Emniyet kemeri kullanmıyorsanız, 30 km/s hızda çarptığınızda bile, ağır yaralanma riski çok fazla. Emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70′i, 50 km/s’dan daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını ortaya koyuyor. . 50 km/s hızdaki bir çarpma, 4. kattan düşmeyle eşdeğer!

Haber; S.KAŞKIR