Madde bağımlılarının son aylarda işledikleri vukaatların ardından Düzce Valiliği tarafından İl İdare Kurulu'nun aldığı kararlar açıklanmıştı. Alınan kararlarda sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan çocukların korunması ile çözücü ve yapıştırıcı nitelikli uçucu ve bağımlılık yapan maddelerin 18 yaşından küçüklere satışı yasaklandı. Son aylarda madde bağımlılarının çıkardığı yangınlar sokaklarda taciz ve en son Esentepe köyünde bir kadının bıçakla öldürülmesi olayının ardından Düzce Valiliği İl İdare Kurulu toplantısında bir dizi kararlar alındı. Alınan kararların bazı maddeleri şöyle; 5442 sayılı il idaresi kanununun 11/ c maddesi uyarınca Düzce ili sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması bakımından sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocukların korunması ile çözücü ve yapıştırıcı nitelikli uçucu ve bağımlılık yapan maddelerin tiner balyy derbey ve benzerlerinin 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması suretiyle suç işlenmesinin önlenmesine yönelik tedbirler alınmıştır. Cadde, sokak, meydan, otogar, durak, ibadethane ve müştemilatları, metruk binalar, inşaatlar, bankaların ATM'leri ve köprü altları gibi yerlerin barınak olarak kullanılması yasaktır. 18 yaşından küçük reşit olmayan çocuklar toplu taşıma araçlarında, mezarlıklarda, nikah salonlarında ve bar diskotek gibi benzeri eğlence yerlerinde, cadde ve sokakların kaldırımlarında veya akan trafik içinde, umuma açık yerlerde ve benzeri yerlerde gerekçesi ne olursa olsun çalıştırılmasına izin verilmeyecektir. İlköğretim çağındaki çocuklar yukarıda belirtilen yerlerde kesinlikle çalıştırılmayıp her türlü imkan ve destek yapılarak okullara devamlılıkları sağlanacaktır. Sokakta yaşayan veya sokakta çalıştırılan çocukların korunması ile suç işlemelerinin önlenmesine ilişkin olarak sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının imkan ve kabiliyetleri mevzuatına uygun mutlaka kullanılacaktır. Bu hususların gerçekleştirilmesinde ve takibinde Milli Eğitim Müdürlüğü, okul yönetimleri, veli, aile bireyleri ile ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği sağlanacaktır. Birinci ve ikinci madde kapsamındaki belirtilen yerlerde barındırıldıkları yaşadıkları veya çalıştırıldıkları bilinen veya anlaşılan reşit olmayan küçüklerden her hangi bir eşya mal kağıt mendil simit pet su çiçek veya hizmet satın alınmayacaktır. Her ne suretle olursa olsun alışkanlık yapan çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan uçucu maddelerden balyy tiner derby gibi yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi uyuşturucu veya piskotrop maddelerin amacı dışında satışı ve kullanılması yasaklanmıştır.
Bu karara uymayanlar hakkında 5442 sayılı il idaresi kanununun 66. maddesine göre eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde işlem yapılacaktır.
Alınan bu kararların sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için kamu görevlilerinin yanı sıra hem bu çocukların geleceğinin daha güzel olmasını isteyenler hemde daha güvenli bir kentte yaşamak isteyenlere büyük sorumluluk düşüyor.