Toplantıya Düzce Belediye Başkanlığı, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, İlçe Kaymakamlıkları, İlçe ve Belde Belediye başkanlıkları, Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri ve Turizm İl Müdürlüğünü temsil eden yaklaşık 25 kişi katıldı.
Toplantının ana konusu somut olmayan kültürel miras oldu. Bakanlıktan gelen yazıyı katılanlara aktaran Turizm il Müdürü Özcan Budak: “ Bakanlığımızın araştırma ve eğitim genel müdürlüğünün 2006 yılında taraf olduğu ve çalışmalarda esas aldığı UNESCO “ Somut olmayan kültürel mirasların koruması sözleşmesinde vurgulanan en önemli noktalardan biri kültürel mirasın yaşayabilirliği güvence altına almak anlamında bir korumanın gerçekleşmesidir. Bu çerçevede korumak amacıyla kendi toprağımız üzerinde bulunan somut olmayan kültürel miras unsurlarını, grupların, toplulukların ve ilgili hükümet dışı kurulların katılımıyla belirleyerek kendi durumumuza uygun olacak bir veya birden fazla envarter oluşturulacak ve bu envarterler düzenli olarak güncellenecektir.
Somut olmayan kültürel miras envarteri hazırlamak üzere müdürlüğümüz koordinasyonunda oluşturulan kurulda katılımcılara verilen formları bizlere ulaştırmanızı istiyoruz diyen budak.
Somut olmayan kültürel mirasların açılımı ise Arkeolojik, egnorafik ve sözsel elle tutulmayan gözle görülmeyenlerdir. Örneğin bir köyün bir adeti vardır. Heryerde bulunmayan kültürel bir mirastır. Bu miras kaybolup giderse geleceğe aktaramayız. Abazaların, Çerkezlerin, Ofluların, Lazların birçok mirası bulunmaktadır. Bu forumlar sayesinde gerekli özeni sağlayıp bu mirasları kayıt altında tutmalıyız. Düzce’nin bir kültürel mirası yok. Mesela Yığılca ilçemizin bir kültürel mirası var. Oda türküsü. Bu araştırma sayesinde beklide Düzce’de bir çok kültürel miras olduğunun farkına varabileceğiz. Bu forumlarda bu yüzden yapıldı ve her forum titizlik içinde incelenerek kayıt altında tutulacaktır. Her 35 yaş üstü insan küçüklüğünde çelik-çomak, seksek, misket oyunu, körebe gibi değişik oyunlar oynamıştır. Fakat şimdiki çocuklarımızın hiçbiri bu oyunları oynamıyor. Bu araştırma sayesinde bu oyunları kayıt altında tutarak gelecek nesillere ulaştıracağız. ” şeklinde konuştu.