Öncü TV’de yayınlanan Platform programına konuk olan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, belediye eliyle devam eden yatırımlardan Eski Sanayi Çarşısı alanında uygulanacak 2. kentsel dönüşüme, terminalde yaşanan sıkıntılardan maliyeti ile tartışılan icraatlara, İstanbul Caddesi’nin kapatılmasından, turizme kadar bir çok önemli konuda açıklamalarda bulundu.

İlk olarak İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda gündeme getirilen Düzce-Abant Yolu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Keleş, Düzce’den otoban çıkışı sağlandığında yapılacak yeni yolun özellikle İstanbul’dan Abant'a gitmek isteyenler için 40 kilometre kısalacağını söyledi.

Abant’a Düzce’den yapılacak yol mesafeyi 20 km’ye düşürür

Keleş, şöyle konuştu: “Coğrafi sınır iki vilayeti birbirinden ayırabilir ama var olan değerleri ayırmaz. Mesela Abant hepimizindir. Oradaki durum şudur. Biz Düzce'nin içerisinden otobana bir yol yapıyoruz. Bu bizim için seçim vaadimizdi. Bu televizyonda seçimden önce adayken söz verdim. “1 yıl içerisinde otoban bağlantı yolunun ihalesini yaptıracağım, yaptıramazsam beni sorgulayın.” dedim. Çok ağır bir sözdür. Elhamdülillah vekillerimizin de katkısı oldu. Özellikle Fevai bey ile en son karayollarının tepesine bindik ve yaptık. Bu yol yapıldığında otoban çıkışı sağlandığında otobandan çıkıp birisi Abant tabelası konulursa Abant'a gitmesi 20 kilometre falan olacak. Yaklaşık 20 milyonluk bir nüfus. Bunlar bu bağlantı olmadığında 30 kilometre daha Abant Sapağı’na gidiyor oradan da 25-30 km daha Abant'a gidiyor. Aslında İstanbul'dan Abant'a gitmek isteyenler 60 kilometre daha gitmek isterken Düzce'den 20 kilometreden gidebilir. Orman bölge müdürlüğü yetkililerini gördüğümde şunu söyledim. Yolu yapalım tabela da koyalım ama Bolulular bundan çok hoşlanmayabilir çünkü onlar ister ki Bolu'dan gidilsin.”

Kardüz’e Türkiye’nin en modern kayak merkezini yapacağız”

Yıllardır gündemde olan ancak söylemden öteye gidemeyen turizm projeleri konusunda iddialı konuşan Keleş, Kardüz Yaylası’na Türkiye’nin en modern kayak merkezini yapacaklarını kaydetti.

Keleş şöyle devam etti: “Gölyaka'da Türkiye'nin en modern golf sahasını kuracağız. Golf sahasından Kardüz'e kadar teleferik tesislerini kuracağız. Kaplıca tesislerimizi işlevsel hale getireceğiz. Orada küçük uçakların inebileceği havaalanı piste dönüştüreceğiz. DSİ'nin yapmış olduğu Efteni ile ilgili bir göl projesi var, onu genişleteceğiz. Etrafını daha da dolaşılabilir hale getireceğiz. Konuralp'i de ortaya çıkaracağız. Konuralp'te trekking yolu yaptık, yarısını bitirdik. Diğer yarısını tamamlayacağız muhteşem bir şey çıktı ortaya. Eskiden “Aşıklar Yolu” denilirmiş şimdi oraları ışıklandıracağız küçük satış ofisleri oluşturacağız. Bunlar bitiyor.”

Sürekli yatırımcı arıyoruz”

Kış turizminin gözde adreslerinden biri haline dönüştürülmesi hedeflenen ancak uzun senelerdir yatırımcı çekilemeyen Kardüz Yaylası ile ilgili sürekli arayış içerisinde olduklarını belirten Keleş, “Sürekli yatırımcı arıyoruz. İnanıyorum bugünlerde sonuçlanacak. Biz Düzce'ye gelen insanın nerde yatacağı, ne satın alacağı, nerede kalacağı ve ne göreceği konusunu çözmemiz lazım.” dedi.

İstanbul Caddesi’ne son şeklini vermedik”

4 Temmuz gecesi araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılan İstanbul Caddesi’ne henüz son şeklini vermediklerini söyleyen Keleş, hayata geçirecekleri çalışmalara ciddi bir kaynak ayrıldığını söyledi.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, şunları kaydetti: “İstanbul Caddesi trafiğe kapatılacak mı sorusu bana yıllarca soruldu. Kapattık fakat İstanbul Caddesi’nin trafiğe kapatılması hadisesini herkes bu son şekli olarak görüyor ama öyle değil. Bir projemiz var. Ortada bisiklet yolu, oturma grupları, ufak çaplı dinlenme alanları, restaurant, aktivite alanları, sanat eserleri, kültürel eserler gibi bazı şeyler olacak. İhalesini yapıyoruz, bu ay bitirmiş oluruz. Parası hazır para sorunumuz yok. Ciddi bir bedel harcayacağız.”

Düzceliler bize “Bu belediye çalışacak” dedi”

Önce Asar Deresi’ni kanal içerisine aldık. O inşaat başladığında Düzceliler bize “Bu belediye çalışacak.” dedi. Yıllardan beri yapılmamış bir şeydi. Etrafına sanat eserleri, ferforjeleri, köprüleri değiştirdik ve Düzceliler’in çok ilgisini çekti ve Dünya Su Birliği “Derelerimi Geri İstiyorum” projesinde bizi birinci seçti. Yeni projemizi görünce insanlar yazmış; “Güldürmeyin bizi, Asar Deresi 50 sene daha böyle olmaz.” diyor. İnanamıyor, ihalesini yaptık, proje para hazır. 1 sene içerisinde bitirme şartı koşuyoruz. Asar ve İstanbul Caddesi olması gerekene dönüştüğünde Düzce şehri son halini almış olacak.”

Ağustos ayında ilk etabı bitecek”

Ağustos ayında ilk etabı bitecek olan Melensu Park Projsi’nin son durumu hakkında da bilgiler veren Başkan Keleş, şu ifadeleri kullandı: “Ama bir küçük şey oldu. O da oradaki köprünün asma teli Çin'den geliyor ve biraz gelişi uzadı. Onu yapmadan da etraftaki bağlantı kısımları tamamen bitirilemedi. Ama ağustos ayı sonuna kadar hepsi bitirilmiş olacak. İnşallah bu nostaljik tramvayı Melensu Projesi’ne kadar götüreceğiz.”

Projenin 2. etabı 1.5 yılda bitecek

Melensu Park Projesi’nin 2. etabından da bahseden Keleş, “Derenin sağ kolunda içerisinde büyük bir AVM, oyun aletlerinin olduğu ve yine her türlü eğlencenin, yeme-içme ihtiyacının karşılanacağı bir proje olacak. Projesi bitti, ihalesi gerçekleşecek. Projemizde bazı aksilikler oldu arazinin bize tahsisi devri ile alakalı sorunlar oldu ama 11 Ağustos itibariyle proje teslim oluyor. 1 ay içerisinde altyapı ihalesini bitirmiş oluruz. Perşembe AVM kuracak olan firma da burada olacak. Onunla da aramızda sorun yok. Onu da bitirirsek 1.5 yıl gibi bitirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Düzce'nin içinde hiçbir zaman trafik keşmekeşi olmayacak”

Düzce şehir içi trafiği ile alakalı küçük problemlerin olduğunu belirten Keleş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İtfaiye'den sonrasının çift kullanılması sorun. Bunların hepsinde bazı değişiklikler olacak. Rıhtım Caddesi üzerinden artık doğuya değil batıya gidiyorsunuz. Aynı şekilde İstanbul Caddesi’nden batıya doğru gidiyorduk ve belediyenin önüne kadar yine gidiyoruz ve derenin öbür tarafından da çift şerit gidiyor hem ileri hem geri. Burada bir sorun var halkın da haklı olduğu. Üç caddeden batıya gidiyoruz bir tek doğuya o caddeden gidiyoruz. 2.5 batı yarım doğu gibi oldu.Yakın zamanda itfaiye önündeki caddeyi sadece doğuya gidişe tahsis edeceğiz. Ama bunu yapmadan önce iki yeri kamulaştırmamız lazım. 3 binayı kaldırdığımızda Rıhtım’da trafik en azından Küçüksu Köprüsü’nden itibaren gidiş-gelişe döndürülebilir. Aynı şekilde karşıyı tek şerit sadece doğu istikameti yapacağız. Dolayısıyla trafik rahatlamış olacak. Bu bizim 14 etapta yol açma çalışmamız var. Bunlar bittiğinde bütün ana arterleri açmış oluyoruz. Düzce'nin içinde hiçbir zaman trafik keşmekeşi olmayacak.”

Düzce’ye yer altı otoparkı

Yine Düzce’de yaşanan otopark sorunu ile ilgili de hayata geçirecekleri iki projeye işaret eden Başkan Keleş, şunları söyledi: “Bunlardan bir tanesi valiliğin kenarında 500 araçlık bir katlı otopark yapıyoruz. Yine aynı şekilde Şaguc Köprüsü’nün sağında, iç kısımda vatandaşımıza yer altına 500 araçlık otopark yaptırıyoruz. O devreye girecek. Asıl problem otogara ulaşım konusunda yaşanıyor. Otogar bağlantı yolu bitecek. Bütün şehir içi trafiği otopark bağlantı yoluna toplamamız mümkün olacak. İkincisi de batıdan gelen ilçe ve köylerden minibüsleri biz şehir içine alamayacağımız için Gölyaka, Cumayeri, Çilimli, Gümüşova’dan gelenler diyor ki “Rıhtım’dan gideceğiz. Oralarda bize durak oluşturun. Otogara oradan gitmemiz lazım. Biz de “Hayır” diyoruz, “Bizim gösterdiğimiz yerden gideceksiniz.” Bu işlerine gelmiyor. Bütün kooperatif temsilcileri geldiler, çözüm aradık, çözüm bulduk. İnşallah çözümü gerçekleştirdiğimizde bu problem ortadan kalmış olacak. O da nedir? Otogarı açmadan önce batıdaki köyler, Kiremitocağı’ndan kaldırıyorlardı. Orayı tekrar batı garajı olarak açıyoruz. Batı garajından otogar açılmadan önceki kalktıkları alandan kalkacaklar. Birinci otogara giren giriş bedeli ödeyecek ikinci otogara gitmek istiyorsa ikinci bir bedel ödemeyecek.”

Motosikleti yasakladık” dedi, topu emniyete attı

Söz araç trafiğine kapatılan İstanbul Caddesi’ne geldiğinde ise özellikle motosikletlerin yarattığı sıkıntı için şunları söyledi: “Elektrikli de elektriksiz de olsa İstanbul Caddesi’nde motosikleti yasakladık. Emniyet müdürümüze de teşekkür ediyorum. Son aylarda egzozu patlayan ne araba ne motosiklet kaldı. Ciddi uygulamalar yaparak bitiriyor. İnanıyorum ki bizi dinliyorsa İstanbul Caddesi’ndeki bu sorunu da çözecektir.”

Aydınlatma aparatları Düzce'ye hava kattı”

Trafiğe kapalı olmasına rağmen İstanbul Caddesi’nde vatandaşların yine kaldırımlardan yürüdüğüne dikkat çeken Keleş, “Psikolojik olarak kaldırımdan yürüme alışkanlığı var. Aparatların yanına biz bazı gölgelikler dikeceğiz. Bazı yerlerde şemsiyeli küçük parklar olacak. Aydınlatma aparatları da Düzce'ye hava kattı.” diye konuştu.

Bizden sonra gelen arkadaş söktü, çöpe attı”

İlk başkanlık döneminde olduğu gibi ikinci döneminde de aydınlatma direklerinin maliyeti üzerinden eleştirilmesine serzenişte bulunan Başkan Keleş, çok dedikodu yapıldığını savundu.

Keleş, “Işıklı aydınlatmalarla ilgili çok yüksek maliyet söylemişler. Tahmin ediyorum 1 milyon civarında ama henüz bitmedi. Sürekli ilave ediliyor meydan düzeltmeleri olacak. Belediye meydanında büyük bir çalışma olacak. Biraz arkaya koyduğumuz su havuz yaptık. Birkaç tane daha meydan süslemesi olacak. Aslında bu şehirde aydınlatma ile ilgili çok dedikodu oluyor. 20-30 milyonluk ihale yapıyoruz kimse hesap sormuyor. Ama aydınlatma konusunu gereksiz ve lüzumsuz olarak görenler var. Bunlardan korkmamak lazım. Geçen dönem dekoratif aydınlatma diktik, bizden sonra gelen arkadaş söktü, çöpe attı hepsini. Önce bana çok pahalı direk satın aldın diye laf söylediler sonra o direklere çöpe attılar niye çöpe atıyorsunuz ya? Bir de hibeydi bunlar. Bir kuruş para çıkmadı tamamen Avrupa yatırım bankasının hibesiyle yapıldı. Şimdi bakıyoruz bir İstanbul Caddesi’nden yürüyün bir de Ziya Gökalp Caddesi’nden yürüyün bu caddedeki ferahlığı.”

“‘Hangi firma kaç para verdi?’ diye sormam”

Keleş şöyle devam etti: “İki tane saat kulesi yaptık günlerce konuştular. Niye yalan-yanlış konuşuyorsunuz. Düzce Belediyesi’nin yaptığı işlerin tamamı açık ihale şeklinde yapılıyor. Bir bardak alınacaksa ben bardağın nasıl olacağına karar veririm, parasını bulurum. Kaça, nereden, kim kaç para veriyor, hangi firmalar ihale şartnamesi aldı, hangileri ihaleye girdi, hangileri kaç para verdi, teklif etti sormam. En son sorarım; iş zamanında teslim edilebilir mi? Ben mühendislerime güveniyorum. Hem mekaniğini hem statiğini yapan güvenilir çocuklardır. Devletin hakkını korurlar.”

Eski Sanayi Çarşısı Dönüşümü’nde son durum

Camikebir Mahallesi’nden sonra Eski Sanayi Çarşısı alanında uygulanacak 2. kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgiler veren Başkan Mehmet Keleş, şu ifadeleri kullandı: “İki tane aksilik yaşadık. Birincisi askeriye alanları da ilave etmiştik. Askeriye çok ciddi bir para istedi, projemizi zorlayan bir bütçe çıktı. Projemizi daralttık sonra spor alanlarını da katmıştık ve Kalıcı Konutlar’da başka bir bölgeye naklediyorduk. Spor bakanlığı ile aramızda anlaşmazlık çıktı. Israrla “Düzce merkezde kalmak istiyoruz.” dediler. Biz de tam tersine şunu söyledik “Sizin burada olmanıza muhtemeldir ki bundan kaç yıl önce bilinmez bir belediye başkanı ‘Buraya yap’ demiştir.” Bu şehirde ne yapılacaksa belediye meclis karar verir buna. Belediye meclisini de halkın seçtiği insanlar temsil eder. Yine aynı şekilde diyoruz ki “Düzce halkının seçmiş olduğu meclis vasıtasıyla burada değil şehir dışında yap.” Ama ne yazık ki bunları dinletemedik. En son baktık ki proje tamamen gecikiyor. Çıkarttık alanları sadece sanayi bölgesinin olduğu alanları kentsel dönüşüm projesini bitirdik. Şuanda bakanlık vasıtasıyla bakanlar kuruluna sunuluyor. Sayın bakanımız da söz verdi hemen ihalesini yapacağız. Sanayi Bakanlığı da sanayi içinde kalmış sanayi bölgelerinin şehir dışına taşınmasıyla ilgili bir destek programı olduğunu açıkladı. Bu konuyla alakalıyla toplantılar yapılmaya başlandı bakanlığın desteklemesi söz konusu bu projeleri sayın bakanımızda ben teşekkür ediyorum. Düzce vilayetinin içerisindeki kentsel dönüşüm projesi daha doğrusu sanayi bölgesinin dışarıya taşınması ile ilgili projeler de var. Sadece bizimle görüşmüyorlar küçük sanayi sitesi yönetimi ile de görüşüyorlar. Bakanlık diyor ki “Bunu buradan kaldırıyorsun, nereye götüreceksin? Alternatif oluşturdun mu?” Bununla alakalı da Küçük Sanayi Sitesi’nin altyapısıyla ilgili eksiklikler vardı biz oraları bitiriyoruz. Asfalt kaldırım düzenlemeleri 15-20 gün içerisinde bitirmiş olacağız. O bittiğinde orası biraz daha canlı hale gelecek. Oraya taşınmalar başlayacak. Bu arada bir tespit daha yaptırıyoruz acaba KSS'deki mevcut dükkan sayısı eski sanayi sitesindeki dükkan sayısını karşılıyor mu, açıkta esnaf kalacak mı onu sorguluyoruz. Karşılamıyorsa o bölgede yeni bir alan oluşturma konusunda çalışmalar başlatıyoruz.”

C. ÜSTÜNER