18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yayımlanan mesajlarda, vatanımız için canını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimiz; rahmet, minnet ve özlemle yâd edildi.

“Devletimiz azim ve kararlıkla terörün üstesinden gelecektir”

Vali Ali Fidan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıldönümü mesajına “Vatan ve bağımsızlık aşkıyla, tarihe altın harflerle nakşedilen destansı mücadelenin, Çanakkale Zaferinin 101. yıldönümünü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz.” ifadesiyle başladı. Fidan şöyle devam etti: “Bu eşsiz zaferle ortaya konulan sarsılmaz vatan sevgisi ve millet olma bilinci, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde nihai zafere ulaşılan Kurtuluş Savaşı’na da meşale olmuştur. Bugün aynı zamanda, birlik ve beraberlik içinde yaşadığımız bu vatan topraklarını Türk Yurdu haline getiren, büyük Türk Milletinin varlığı, bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna canlarını hiç düşünmeden feda eden kahraman vatan evlatlarına duyduğumuz şükran ve minneti ifade ettiğimiz Şehitler Günü’dür. Tarih boyunca gerek toprak bütünlüğüne gerekse birlik ve beraberliğine yönelik pek çok saldırıya maruz kalan şanlı Türk milleti, özgürlük ve bağımsızlığından asla ödün vermemiş, yaşadığı coğrafyada daima barış ve huzurun teminatı olmuştur. Bu saldırı ve tehditler bugün de devam etmekte, terör örgütlerinin milletimizi ve devletimizi hedef alan hain saldırıları milletimizin her ferdini derinden etkilemektedir. Bugün teröre karşı birlik, beraberlik ve sağduyu içinde ortak hareket etmek her zamankinden daha da büyük önem taşımaktadır. Binlerce yıldır kardeşçe yaşadığımız bu topraklarda birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışan şer odaklarının hain çabaları boşa çıkacak, devletimiz azim ve kararlıkla terörün üstesinden gelecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimize bu eşsiz zaferin gururunu yaşatan, vatanımız, bağımsızlığımız, milli birlik ve bütünlüğümüz uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

Binlerce şehidimizin kanla yazdığı eşsiz bir tarih

Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, şunları kaydetti: “Tarihimizde kahramanlık destanının yazıldığı en önemli savaşlardan biri olan Çanakkale Savaşının zaferle taçlandırıldığı 18 Mart günü, aynı zamanda aziz şehitlerimizin hatırasını canlı tutmak ve daha sonraki nesillere aktarmak amacıyla “Şehitler Günü” olarak kabul ve ilan edilmiştir. Şanlı bayrağımızın özgürce davrandığı, uğrunda büyük bedeller ödenen cennet vatanımız, canlarını hiçe sayıp düşmana “Çanakkale geçilmez” diyen şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere emanetidir. Türk Milleti Çanakkale de elde ettiği üstün başarısı ile tüm dünyaya bağımsızlığı ve vatan toprağı söz konusu olduğunda karşısında hiçbir gücen duramayacağı mesajını en açık şekilde vermiştir. Dönemin en güçlü ordularına sahip işgalci devletlere karşı kazanılmış “Çanakkale Geçilmez” gerçeğin tarihe altın harflerle yazdıran binlerce şehidimizin kanla yazdığı eşsiz bir tarihtir. Çanakkale Zaferi, inancın, azmin ve kararlılığın simgesidir. Umudunu hiçbir zaman kaybetmeyen bir milletin inançla ve cesaretle, birbirine sarıldığı takdirde düştüğü yerden nasıl kalkabildiğinin ifadesidir. Bu zaferle Türk milleti vatan aşkının, bayrak sevgisinin, hür ve bağımsız yaşama kararlılığının önünde hiçbir gücün duramayacağını herkese göstermiştir. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferinin 101. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Gününde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği için hayatını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir hayat diliyorum.”

Vatan, Millet, Bayrak Aşkını İspat Ettiği Bir Destan

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda  ‘ Çanakkale Savaşı, yalnızca Müslüman Türklerin tüm dünyaya vatan, millet, bayrak aşkını ispat ettiği bir destan değildi. Türk milletinin merhametini, azmini, inancını da dünyaya gösteren şanlı bir mücadeleydi’ dedi.Başkan Mesajında özetle şu görüşlere yer verdi “ Çanakkale Zaferi, Türk milletinin ruh kudretini gösteren, mazlum milletler adına sömürgeci batıya karşı verilmiş şerefli bir direniş öyküsü olarak tarihe geçti. Aziz milletimiz Çanakkale 'de, çağın en ileri tekniğine karşı eşsiz bir mücadele örneği sergiledi. O günlerde çocuk yaşta olan dedelerimiz, günde bir kap çorba, belki bir tas üzüm hoşafı, belki de bir dilim kuru ekmekle aylarca vatanı için, bayrağı için savaştı. İşte Çanakkale'nin değeri buradan geliyor.  Çanakkale Savaşı, yalnızca toprak mücadelesi değildi. Çanakkale, açlık mücadelesiydi. Ekmek mücadelesiydi. Bir lokma dahi olsa, o ekmeği kendi toprağında huzur içinde yiyebilmenin mücadelesiydi. Hayatlarının baharında bu topraklar için toprağa düşen aziz şehitlerimizin bize emanet ettiği bu mübarek vatanda bugün bolluk ve bereket içinde, hepsinden önemlisi hür ve müstakil yaşıyorsak bunun kıymetini bilmeliyiz.  Çanakkale Savaşı, yalnızca Müslüman Türklerin tüm dünyaya vatan, millet, bayrak aşkını ispat ettiği bir destan değildi. Türk milletinin merhametini, azmini, inancını da dünyaya gösteren şanlı bir mücadeleydi”

“asil milletin torunları olarak ne kadar övünsek az”

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici ise “Bağımsızlığı uğrunda büyük bedeller ödenen aziz vatanımız, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere kutsal bir emanetidir. Canı pahasına mücadele ederek bu toprakları vatan yapan, isimli-isimsiz kahramanlarımız, bu coğrafyada ebedi varlığımızın teminatı olmuşlardır.Türk milleti, vatanını, hürriyet ve istiklalini korumak için emsalsiz fedakârlıklar göstermiş, cesaret dolu mücadelesiyle tarih boyunca şanlı zaferler kazanmıştır.18 Mart 1915’de elde edilen Çanakkale Deniz Zaferi de, milletimizin onurlu duruşunu kanıtlayan, bu toprakların nasıl vatan yapıldığını ortaya koyan emsalsiz bir destan olarak, tüm boyutlarıyla tarihe mal olmuştur.Canlarını feda ederek, “Çanakkale Geçilmez” dedirten Çanakkale Şehitleri, Milli Şairimiz, Mehmet Akif Ersoy’un eşsiz mısralarında ifade ettiği gibi, tarihe sığmayacak kadar büyüktür. İnsanüstü bir mücadele sonucu, gerek deniz gerek kara savaşlarında elde edilen zaferler, milletimizin gerçek kudretinin, yeteneğinin, manevi gücünün, bağlılığının yanı sıra, bağımsızlığını, onurunu, vatanını ve bayrağını korumak için neler yapabileceğini bütün cihana bir kez daha göstermiştir. Bu nedenle, şanlı bayrağımızın özgürce dalgalandığı yurdumuzu, Çanakkale Zaferini ve diğer büyük zaferleri bizlere armağan eden bu asil milletin torunları olarak ne kadar övünsek azdır.Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 101. yıl dönümünü kutluyor , Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahraman askerlerimizi ve bu uğurda vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi, rahmetle ve minnetle anıyorum. Gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum”.

 

inancın, imanın, azmin ve kararlılığın simgesi

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muharrem Tozan, “Türk ve dünya tarihine damga vurmuş olan Çanakkale Deniz Zaferi, umudunu kaybetmiş bir milletin inançla ve cesaretle gösterdiği kahramanlık destanıdır.Türk milleti, yaşanan büyük zafer ile, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda nelerin başarılabileceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Çanakkale’de bütün yokluklara ve zorluklara rağmen, vatanını canından aziz bilen ecdadımız  imkansızı başarmış, canı pahasına çok uluslu bir güce “DUR” diyerek, bağımsızlığını hedef alan tehditlere geçit vermemiştir. Bu bakımdan 18 Mart 1915 inancın, imanın, azmin ve kararlılığın simgesidir. Çanakkale Savaşının  bizim için en  önemli sonuçlarından biri de Mustafa Kemal Atatürk’ü tarih sahnesine çıkarması olmuştur. Onun askeri dehası ve üstün komutanlık yeteneği, kara savaşlarının da zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır.  Tarihe altın harflerle  yazılan Çanakkale Deniz Zaferinin yıldönümünde milletimizin bu onurlu gününü kutluyor, kahraman şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden başta büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm  gazilerimizi şükran, minnet  ve rahmetle anıyorum.”ifadelerine yer verdi.

 

Kahraman Mehmetçiğin destanının yazıldığı gün

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi: “18 Mart 1915, Çanakkale’de işgal kuvvetlerine karşı direniş sergileyerek düşmana geçit vermeyen, bu uğurda şehit olan kahraman Mehmetçiğin destanının yazıldığı gündür. Tarihin o zamana kadar tanık olmadığı bu muhteşem zafer, bağımsızlık uğruna canını feda etmekten çekinmeyen şehitlerimizin, birinci vazifesi Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek olan Türk Gençliği ’ne mirasıdır. Türk milletinin yurdu işgal edildiğinde tüm imkânsızlıklara rağmen gerektiğinde bir bütün olarak vatanını koruyacağını tüm dünyaya gösteren Çanakkale Zaferi'mizin yıldönümünü kutlar, başta Çanakkale Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle ve minnetle anarız.

 

Dönüm noktası oldu

Baro Başkanı Ali Dilber, 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili mesajında şu ifadelere yer verdi: Döneminin en çetin şartları karşısında adeta imkansızın başarıldığı Çanakkale Zaferi tarihte benzeri görülmemiş bir destandır. 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Deniz Zaferiyle elde edilen başarı tarihin akışında çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. Yok edilmek istenilen Milletimiz, tarih sahnesinde yerini koruyacağını ve Çanakkale'nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir.Milli mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı Çanakkale Zaferiyle Milletimiz; vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ortaya koymuştur. İnsanımız, sahip olduğu yüksek ahlak ve medeniyet anlayışının yansıması olarak Çanakkale Savaşında düşmanından bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle savaşında bir hukuku olduğunu tüm insanlığa gösterilmiştir. Çanakkale,  geçmişimize ait bir zafer olmakla birlikte  Millet olarak aramızdaki ihtilafları ortadan kaldırıp bir ve beraber olduğumuz zaman muasır medeniyetlerin ötesine geçme idealini mutlaka yakalayacağımızı gösteren bir nişandır. Bu şuurla, şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkarak, ülkemizi geleceğe en güçlü şekilde taşıyacağımıza inanıyorum. Birlik ve beraberliğimizi, dayanışmamızı koruduğumuz takdirde yarınlarımız daha güzel ve daha parlak olacaktır. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.

“Kararlılığının simgesidir”

AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin mesajında; “Vatanımızın bölünmez bütünlüğü için çok güç şartlar altında verilmiş olan bu mücadele ile dünya tarihinde eşine az rastlanan bir kahramanlık destanı yazılmıştır. Aziz milletimiz; vatan sevgisiyle, birlik ve beraberlikle, cesaretle, onurla ve inançla bağımsızlık yolunda, büyük fedakârlıklar göstermiştir. Çanakkale Savaşları, bir milletin birlik ve beraberlik içerisinde vatan toprağına karşı duyulan bağlılığın ve inancın o yüksek ruh halinde tek vücut olması ve kararlılığının simgesidir. Sevinç ve coşkuyla kutladığımız Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümünde, bu güzel vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle yâd ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.” ifadelerine yer verdi.

“gerçek anlamda bir tarih yazılmıştır”

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, mesajında “Bugün, ülkemizin ve dünya tarihinin akışını değiştiren Çanakkale Destanın 101. Yılında, tek yürek ve tek yumruk olarak vatan topraklarını düşmana teslim etmeyen aziz kahramanlarımızın hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz .Ülkesi için direnen, savaşan çocuk, kadın, yaşlı ve gençlerin yarattığı kahramanlık destanlarıyla, Türk ulusu 18 Mart 1915'te gerçek anlamda bir tarih yazmıştır. Bağımsızlığa olan tutkumuz, Gazi Mustafa Kemal’in askeri dehasıyla da birleşince ortaya karşı konulamaz bir zafer çıkmıştır.Ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı günlerde daha bir anlamlı hale gelen Çanakkale Zaferi ve Şehitler Gününde; bir kahraman olarak ölümsüzleşen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve hain terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle ve minnetle anıyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.”dedi.

“Bizim en büyük zenginliğimiz”

Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, “Başta Çanakkale Şehitlerimiz Olmak Üzere,Tüm Şehitlerimiz, Bugün Teröre Karşı Verdiğimiz Vatan Savaşında Milletimize Güç Veriyor,Işık Tutuyor. Bizim en büyük zenginliğimiz olan,şehitlerimizi bugün saygıyla anıyoruz.Onlar,geride kalanlar hür ve bağımsız yaşasınlar diye hiç tereddütsüz canlarını,bedenlerini vatanımıza siper etmişlerdir.Bu onurlu duruş ve fedakarlık,milletimizin tarihten aldığı güçle de birleşerek millet olduk.Bugün de ABD ve İsrail başta olmak üzere bölücü terör örgütüne destek olan ülkelerle karşı karşıyayız.Silahlı kuvvetlerimiz,polisimiz,köy korucularımız yine Çanakkale ruhuyla vatanımıza siper olmakta ,yine şehitler vermekteyiz.Türk Milleti olarak topyekün bu mücadelede kahramanlarımızla birlikteyiz.Başta Çanakkale Şehitlerimiz Olmak Üzere,Tüm Şehitlerimiz, Bugün Teröre Karşı Verdiğimiz Vatan Savaşında Milletimize Güç Veriyor,Işık Tutuyor.Toprağa düşen tüm şehitlerimizi ve bölücü teröre karşı mücadele eden kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz..”ifadelerini kullandı.

Emsali görülmemiş zafer

Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz da “Bugün Çanakkale Zaferinin 101. Yıl dönümünü kutluyoruz. Bugün Türk tarihinin en önemli günlerinden biridir. Çanakkale savaşları, savunan ordunun taarruz edenleri yenilgiye uğrattığı savaştır ve emsali görülmemiş bir zaferdir. Bu savaşın diğer bir önemi de Türk ulusuna Atatürk gibi bir dahi lider kazandırmış olmasıdır.03 Kasım 1914 – 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale boğazında meydana gelen deniz savaşları ve 25 Nisan 1915 – 19 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları, şanlı Türk ordusunun tarihe yazdığı unutulmaz destandır. Emsali görülmemiş bu zaferle Türk ulusun, askeri ve siyasal varlığını bir kez daha dünyaya kabul ettirmiştir.Savaş öncesi itilaf devletlerinin asker sayısı üstünlüğü ve silah gücü üstünlüğü, Türk ordusunun savaşı kaybedeceğini çağrıştırıyordu. Fakat Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal bu görüşte değildi. Mustafa Kemal komutanlığındaki 19. Tümenin başarısı, Mustafa Kemal’in görüşünün doğruluğunu kanıtlamıştır. 18 Mart 1915 tarihinde kazanılan büyük zafer, “Çanakkale Geçilmez” diyen Mustafa Kemal’in büyük öngörüsünün ispatıdır. Bu savaş aynı zamanda Türk ordusunun cesaretini ve kararlılığını kanıtlamış ve tarihe altın harflerle adını yazdırmıştır.Yüce Türk milletine bu zaferi kazandıran şanlı ordumuzu, ve bu ordunun komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ü vatan için ölen tüm şehitlerimizi sevgi ve saygı ile anıyoruz.” 


Haber;C.ÜSTÜNER