Sağlık-Sen Düzce Başkanı Bülent Güleç'in verdiği bilgiye göre, Sendikanın uzun süredir çözümü için mücadele verdiği izinli ve raporlu dönemlerde döner sermaye hakkı konusu, 30 Ekim 2009 tarihinde yapılan Kurum İdari Kurul toplantısında imzalanan mutabakat metninin ilk maddesinde yer aldı.
Sağlık Bakanlığının izin ve rapor dönemlerinde sağlık çalışanlarına döner sermaye ödenmesi amacıyla hazırladığı yönetmelik değişikliği hakkında Sendikanın Tıp Bayramında düzenlediği sempozyuma katılan Bakanlık yetkilileri, açıklamada bulunarak çalışmalarının son aşamaya geldiği bilgisini vermişti.
Bakanlığın hazırladığı yönetmelik değişikliğinde; meslek hastalığı, kanser, verem ve psikiyatri gibi uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklar nedeniyle kullanılan uzun rapor dönemleri ile, yıllık izin döneminde sağlık çalışanlarına döner sermaye haklarının belirli bir kısmını ödemeyi hedeflediği öngörüldü.
Konuyla ilgili bilgi veren Güleç, “Önümüzdeki günlerde Döner Sermaye yönetmeliğinden kaynaklanan sorunları görüşmek üzere sendikamız ile Bakanlık yetkilileri bir araya gelecek.
Sağlık çalışanlarını her ay aldıkları döner sermayelerinden izin ve rapor dönemlerinde mahrum bırakan sorun, Kurum İdari Kurul Toplantısında varılan mutabakat çerçevesinde yönetmelik düzenlemesiyle çözüme kavuşmak üzeredir.” dedi.
“4/b sözleşmeli personel için becayişte dönem şartı sorunu çözülmüştür.”
Güleç sözleşmeli personel için becayiş şartınında kalktığını söyleyerek, “ 4/B Sözleşmeli personellerin büyük bir ümitle beklediği becayişte dönem şartının kalkması bakanlığın sendikamızın talebi doğrultusunda yaptığı yönerge değişikliği sonrasında çözüme kavuşmuştur.
Sendikamız becayişlerde dönem şartının kaldırılması talebiyle 11 Ocak 2010 tarihinde Sağlık Bakanlığına başvurmuştu.
Yetkili sendika Sağlık-Sen’in talebini dikkate alan Sağlık Bakanlığı 4/B’li sözleşmeli personelin yeniden hizmete alınması ve kurum içi yer değişikliğine dair yönergede değişiklik yaparak sözleşmeli personelin bu sorununu gidermiştir. Yönerge değişikliği kapsamında sözleşmeli personelin becayiş yoluyla kurum içi yer değişikliği talepleri için istenen dönem şartı kaldırılmıştır.” dedi.
Eş durumu tayinleri il emrine yapılacak
Yönergede eş durumu tayinleri ile ilgili yeni düzenlemeler de getirildi. Buna göre 4/B’li personelin eş durumu tayinleri il emrine yapılacak. Yönergede yapılan bir başka değişiklikle de Sağlık Bakanlığı’nda kadrolu çalışan personel de, başka kurumlarda çalışan 4/B’li eşinin yanına tayin isteme hakkına kavuştu.