Tel örgülere karşın vatandaşın üst geçiti kullanmak yerine yoldan geçme yolunu bulması yaşlılar, özürlüler ve çocuklu aileler düşünülerek çoğu ilde hayata geçirilen asansörlü üst geçitlerin artık Düzce'ye de kazandırılması gerektiği görüşünü ön plana çıkardı.

Düzce'de yaya ve araç trafiğinin en yoğun olduğu iki bölge olan D-100 Karayolu Hamidiye Mahallesi mevkii ile D-655 Karayolu Salı Pazarı mevkiinde bulunan üst geçitler işlev görmüyor. Üst geçit kullanımını zorunlu hale getirerek ölümlü ve yaralanmalı kazaların önüne geçmek için yapılan tel örgü uygulaması bile çözüm olmadı. Kimi vatandaş tel örgüleri kesip kendince bir çözüm bularak yaşamını tehlikeye atma yolunu seçti. En acı yanı kesik tel örgülerden geçerek bu yanlış harekete katılan vatandaşların çizdiği vahim tablo oldu. İşte yaşanan bu manzaralar “sorun nerede?” sorusunu akıllara getirdi.

Meydana gelen bir çok kazaya ve ölümlere karşın hala vatandaşın 'kestirme' düşüncesiyle yoldan geçmeyi tercih etmesi olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Üst geçit kullanmayan vatandaşlardan aldığımız görüşlere göre, çoğu üst geçiti sadece bir noktada olması nedeniyle uzak buluyor. Yaşlı vatandaşlar ise merdivenleri çıkacak güçlerinin olmadığını belirtiyor. Çocuklu aileler ise bebek arabası için rampa yapılması gerektiğini savunuyor.

Özürlü vatandaşlar için ise asansör sistemi isteniyor. Görüşlerden yola çıkarak çevre illerin çoğunda mevcut olan modern üst geçitlerden Düzce'ye de kazandırılması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Örneğin Kocaeli'nde yürüyen merdivenler, rampa ve asansör bulunan üst geçitler hizmet veriyor. Yine Karadeniz'in bir çok ilinde buna benzer halkın beklentilerine cevap veren üst geçitler bulunuyor. Düzce'deki üst geçitlerin eski tarzda olması üst geçiti kullanmayan vatandaşların en önemli gerekçesi oluyor. Bu nedenle hem proje açısından daha modern hem de mesafe olarak birbirine daha yakın üst geçitler yapılarak hizmete sunulması bekleniyor.

Haber; C. ÜSTÜNER