Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can, 12 Kasım Depreminin yıl dönümü öncesi basın toplantısı düzenledi. 12 Kasım 1999 Depreminde yaşananları hatırlatarak sözlerine başlayan Can,  12 Kasım Depreminde gördükleri en önemli eksiklikleri hasar tespitlerinin sağlıklı ve güvenli yapılmayışı olarak ifade etti.

Can, 17 Ağustos ve 12 Kasım'da yaşanan felaketlerin temel nedenlerini ifade etti. “Bataklıkları verimli tarım arazilerini dere yataklarını yerleşime açmamız, kentsel planlamaya ve planlı büyümeye önem vermememiz, yapı denetiminden nasibini almamış binalar, zemine uygun olmayan yapı projeleri, usülsüz kat artış kararları, bilimselliği ve kamu yararını yok saydığımız sayısız düzenlemeler ve uygulamalardır.”

Bugün itibari ile Düzce şehir merkezindeki yapılarla ilgili olarak endişelerinin bulunduğunu kaydeden Can; orta hasarlı binaların onarımında yaşanan kaynak, mevzuat, mühendislik ve denetimden gelen sorunların hala daha tam anlamıyla çözülemediğini dile getirdi.

Can, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un uygulandığı süre içerisinde Düzce'de hasarlı binaların güvenli hale gelmesi adına hiçbir uygulama görmediklerini aktardı.

Takipçisi olacağız

Düzce Belediyesinin mecliste Mayıs ayında aldığı kararla park ve bahçelerin ticari alana çevrilmesinin iptali için Sakarya İdare Mahkemesinde iptal davası açtıklarını paylaşan Can, konunun takipçisi olduklarını söyledi.

Çağrıda bulundu

Düzce'deki yatırımları ve eksikleri değerlendirerek açıklamalarına devam eden Can, sorunların çözümü için tüm kamu kurum ve kuruluşları, meslek odalarını ve STK'ları vatandaşlarla işbirliği içerisinde bilim ve kamu yararıyla çözümler üretmeye davet etti.

Can, son olarak her yıl olduğu gibi depremin 16.yılında da depremi hatırlatabilmek adına bir ses olmayı hedeflediklerini vurguladı. Depremde hayatını kaybedenleri anmak için 12 Kasım Perşembe günü saat 18.57 Anıtpark'ta bir araya geleceklerini söyleyen Can, birliktelik çağrısı yaptı.

Haber:Y.SEVER