Düzce Kent Konseyinin 2012 Yılı 2. Olağan Genel Kurul toplantısı Vali Adnan Yılmaz’ın katılımıyla yapıldı. Düzce Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda, 5 gündem maddesi ele alındı. Gündem maddelerinde genel olarak Düzce’nin turizm potansiyellerinin tanıtılması üzerinde duruldu.
Gündem maddeleri öncesi konuşan Vali Adnan Yılmaz, kent konseylerinin bir ilin yönetiminde söz ve etki sahibi olan tüm kurum, kuruluş ve kişilerin ortaklık anlayışıyla bir araya geldiği en geniş katılımlı demokratik ortamlar olduğunu vurgulayarak destek verdiğini dile getirdi.
Düzce’nin öncelikli sorunlarının Trafik, Kentsel dönüşüme bağlı sorunlar ile geleceğini olumlu yönde etkileyecek turizm altyapısının değerlendirilmesi olduğunu ifade eden Yılmaz, bunlarla ilgili eylem planları hazırlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Sorun büyük
Sorunların çözümü için yerinden ve yöresel bakmanın önemini vurgulayan Yılmaz, Düzce’nin sorunlarını sıralayarak konsey üyelerinden çaba göstermelerini istedi. Yılmaz şunları kaydetti:
“Üniversite öğrencilerinin ulaşım ve yurt sorunları; Yaklaşık on dört bin öğrencisi olan Üniversitemizin yüzde onunu bile karşılamayan yurt kapasitesi, sorunun büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Bunları çözmek için sivil yaklaşım ne olmalıdır? Bu konuda çalışmalarımız var mıdır? Düzce deprem bölgesidir. 13 yıl önce çok büyük bir afet yaşamıştır. Can ve mal kaybı olmuştur. Yasal çerçevesi oluşturulan ve çalışmaları başlayan kentsel dönüşüm hareketini yerelleştirip hızlandırmalıyız. Riskli yapıların tespiti ve aciliyetle dönüştürülmeleri önemlidir. Binlerce Roman vatandaşımız uygun olmayan koşullarda sağlıksız koşullarda yaşamaktadırlar. Bu hemşerilerimizin de sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşama hakkı vardır. Bununla ilgili eylem planı var mıdır?Kalıcı konutlar bölgesinde bulunan ve atıl durumdaki iş merkezlerinin bir an önce kamunun faydalanacağı sosyal projeler geliştirilerek kullanıma kazandırılması milli servetin heba olmaması adına önemlidir. Deprem sonrasında prefabrik binalarda eğitimini sürdüren okullardan bazıları hala kalıcı binalara geçmemiştir. Yüz de yüz eğitime destek projesi kapsamında ve vatandaşlarımızın da desteğiyle kalıcı binalara geçişin bir an evvel hayata geçirilmesi de bir o kadar önem arz etmektedir.Bu bağlamda çevre düzenlemeleri ve bunun kent dokusuna ve trafik akışına en uygun hale getirilmeleri önem arz etmektedir.”
Düzce, Düzceliler’e tanıtılmalı
Yılmaz’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Düzce kent konseyi kadın meclisi, Düzce’de yaşayanların Düzce’nin doğal güzelliklerini bilmediği, kentlilik bilincinin yeterince oturmadığı bu nedenle kültürel, doğal ve tarihi zenginliklerine sahip çıkılmadığı gerekçesiyle Düzcelilere Düzce’yi tanıtım gezileri düzenlenmesini talep etti.
Söz Alan İl Kültür Ve Turizm Müdürü Özcan Budak,düzenlenecek turizm gezilerin Düzce’deki turizm potansiyellerini görmek ve onları sahiplenmek açısından önemli olacağını vurguladı.
Konsey, söz konusu raporun oy birliği ile Kent Konseyi Tavsiye Kararı olarak İl Kültür ve turizm müdürlüğüne sunulmasına karar verdi.
Daha sonra Turizm Çalışma Gurubu tarafından verilen enformasyon bürosu kurulması, turizm tanıtım panoları ve turizm alanlarına ulaşım sorunları ile ilgili gündem maddelerine geçildi.
 Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Taşan, Enformasyon bürolarının Düzce için büyük eksiklik olduğunu bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini, turizm alanlarına ulaşım ve hizmet alma noktasında problemlerin olduğunu, Düzce’deki tanıtım tabelalarının da aydınlatma konularak yerlerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi
Enformasyon bürosu ile ilgili söz alan İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, eski il halk kütüphanesinin bir bölümün çocuk kütüphanesi bir bölümünü de enformasyon bürosu olarak kullanmak istediklerini, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini 2013 yılında hizmete açmayı planladıklarını söyledi.
Ulaşım iyileştirilmeli
Turizm alanlarına ulaşım noktasında iyileştirilmesi için il genel meclisine, turizm tabelaları içinde il kültür ve turizm müdürlüğüne tavsiye kararı verilmesi konusunda uzlaşıldı.
Otobüs firmalarının da tanıtım amaçlı kullanılması ve otobüs firması yetkililerin hizmet verme noktasında eğitilmesi gerektiği vurgulandı.
Genel kurulda ayrıca İl genel meclisine Yedigöller ve kent ormanın yolu ile ilgili çalışmalarından dolayı teşekkür edildi. Belediye başkanı İsmail Bayram, kent ormanın belediye sınırları içerisinde bulunduğunu işletmesine talip olduklarını dile getirdi.
Konseyde ayrıca Düzce kent konseyi kadın meclisi günümüzde yaşanan beslenme bozukluklarına dikkat çekerek sağlıklı beslenme ile ilgili başta Düzce Üniversitesi olmak üzere uzmanlar tarafından doğru beslenme ve ürünlerin tanıtıldığı seminler düzenlenmesi talebinde bulundu.

Başkan İsmail Bayram, beslenme bozukluklarının günümüzün önemli sorunlarından biri olduğunu, seminerlerin milli eğitim müdürlüğü ile ortak çalışma yapılarak okullarda da düzenlenebileceğini dile getirdi. Söz konusu rapor tavsiye kararıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğüne gönderilmesine karar verildi.

Haber; S. KAŞKIR