İkisi de AK Parti kökenli olan ve TSO Seçimleri'nde güç birliği yapan Başkan Fahri Çakır ve Meclis Başkanı Ertan Taşlı'nın arasında soğuk rüzgarlar estiren konulardan biri olan oda harcamaları ile ilgili karar çıktı.

 

Savcılıktan “kasıt yok“ kararı

 

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nda usulsüz harcamalar yapıldığı şikayeti üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı. Ağırlıklı olarak TSO Başkanı Fahri Çakır'ın Danışmanı Alphan Namlı'nın yemek ve akaryakıt giderlerinin konu edildiği şikayette oda tarafından bir görevlendirme olmadığı halde Çakır ve Danışmaz'ın harcamaların altına imza attığı öne sürüldü. Bu doğrultuda, TSO Başkanı Fahri Çakır ile Yardımcısı Mehmet Danışmaz ve Danışmanı Alphan Namlı hakkında görev köyüye kullanıp kullanmadıkları yönünde savcılık tarafından yapılan inceleme sonucunda, "Harcırah ödemeleriyle ilgili olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar ve Muhasebe Yönetmeliği'nin "Harcırahlar" başlıklı 65. maddesinde öngörülen düzenlemeleri uygulamayan oda meclisi ile oda yönetim kurulunun kusurlu olduğu ancak işlemlerinde kasıt bulunmadığı, bu nedenle Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin görevleriyle ilgili işlemlerinde görevi kötüye kullanma olarak nitelendirilebilecek eylemlerinin bulunmadığı ve kasıt yokluğu nedeni ile şüpheliler hakkında ayrı ayrı kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildi.

 

7. kez veto edildi, istifası istendi

 

İlk kez Çilimli Mütevelli Heyeti seçimlerinde karşı karşıya gelen Fahri Çakır ve Meclis Başkanı Ertan Taşlı'nın arasındaki gerginlik oda harcamaları ile tırmanışa geçti. Meclis toplantılarında Çakır ve danışmanının masraflarına yönelik faturalandırılan harcamaların usule uygun olmadığı sık sık gündeme getirildi. Bu gerekçelerle aylarca 2014 yılı bütçesi ve faaliyet raporuna onay çıkmadı. Meclis toplantılarında Ertan Taşlı, MHP'li olduğu bilinen  meclis üyeleri ile birlikte hareket ederek bütçeyi 7. kez veto ettirdi. Başkan Fahri Çakır'ın istifası istendi.

 


Şimdi ne olacak?

 


Öte yandan usulsüzlük soruşturması TSO'daki işleyiş açısından da büyük önem teşkil ediyor. Düzce'nin binlerce üyesi olan en büyük sivil toplum örgütündeki gerginliklerin meclisi böldüğü ve çalışmaları olumsuz etkilediği dillendiriliyor. Düzce sanayisi ve ekonomisine yöne veren bir kuruluştaki iki başkanın arasında aylardır uzlaşı sağlanamaması işleyişi sekteye uğratan başlı neden olarak gösteriliyor. Yönetici koltuklarına oturdukları ilk günlerde aynı saflarda yer alırken ters düştükleri konuların karşı karşıya getirdiği Çakır ve Taşlı'nın bugün gelinen noktada birbirlerine karşı nasıl bir tutum izleyeceği ilerleyen günlerde görülecek...