Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında yapılan toplantıda konuşan SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu “SGK olarak vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar yaşamlarının her alanlarında yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Köroğlu, il müdürlüğü olarak sosyal güvenlik bilincini artırmaya yönelik faaliyetler yapacaklarını belirterek şunları kaydetti; “Kurumumuz 5502 sayılı kuruluş kanunu 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesi nedeniyle her yıl bugünü kapsayan hafta Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Kurum teşkilatı olarak kurum içinde ve dışında paydaşlarımızla birlikte kamuoyunda sigortalı istihdamı teşvik edecek sosyal güvenlik bilincini artırmaya yönelik bilgilendirici ve tanıtıcı faaliyetler yapılacaktır.”

‘18 adet teşvik ve destek uygulamamız bulunmakta’

Halen yürürlükte olan 18 adet teşvik ve destek uygulaması hakkında bilgiler veren Köroğlu, şöyle konuştu;  ‘Bunlardan bazıları 3 aylık ücret desteği, sigortalının 2018 de en az sigortalı bildirimi yapılan ayda ki sigortalı sayısına ek olarak Şubat, Mart, Nisan aylarında işe alınması halinde 3 ay boyunca Nisan ayından sonra ücret sigorta primi ve vergisi devletten hiçbir şey ödemeden işveren sigortalı çalıştırmaktadır. Bunun yanında ilave istihdam teşviğimiz var. Yine sigortalının bir önceki takvim yılındaki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak 01.01.2018 ile 31.12.2020 tarihleri arasında işe alınması halinde her bir sigortalı için 12 ay teşvik var. Bu işe alınan sigortalılar 18-25 arası erkek 18 yaş üstü kadınlar ve İşkur’a kayıtlı engelli olması halinde de bu teşvik 18 aya kadar çıkmaktadır. Yine asgari ücret desteğimiz var. 500 ve üzeri çalışan işverenlerimize her çalışan başına 101 TL 500den az çalışanı olan işverenlerimize de çalışan başına aylık 150 TL 12 ay asgari ücret desteği veriyoruz.’



‘Kadınlara ve gençlere teşviğimiz var’


Kadın ve gençlere yönelik teşvikler hakkında da bilgiler aktaran Köroğlu, “Bunun yanında yine kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanlarla ilgili bir teşviğimiz var. Bunlarda sigortanın son 6 ayına ortalama sigortalı sayısına ilave olarak alınması halinde 6 aydan 54 aya kadar teşvik var. Yani 18 yaşından büyük kadınlar 12 ay ile 54 ay arası, yine 18-24 arası erkekler 12-54 ay, 29 yaşından büyük erkeklerin 12-30 arası, 31.12.2020 tarihine kadar işveren payına %20,5 bir teşviğimiz bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.  

 ‘Yine 81 ilimizde sigorta priminin işveren payına %5 indirim sağlanmaktadır. Ayrıca Düzcemizin de içinde olduğu 51 il ve 2 ilçede işveren payının %5’lik kısmına ilave olarak %6’lık yani toplamda %11 indirim uygulanmaktadır’ diyen Köroğlu, genç girişimcilere yönelik teşviklerle ilgili şunları aktardı;

“Yine genç girişimcilerde yani ilk defa mükellef olan kişilerde kazanç istinasından faydalanan ve  mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük kişiler 01.06.2018 tarihinden itibaren ve ilk defa 4Bli yani Bağkurlu olması halinde bu gerçek kişilerin primlerini bir yıla kadar devlet karşılıyor. Bunun yanında yine 4B Bağkur sigortalılarında malullük, yaşlılık, ölüm sigorta priminden de yine %5 indirim sağlanmaktadır.”

‘Kayıt dışı çalışma, çalıştırma’

Köroğlu bu teşviklerden faydalanabilmek için gerekli olan şartları şu şekilde sıraladı:“Birinci alınan kişilerin İş-kur’a kayıtlı işsiz olması. İkincisi işe alındığı tarihten önceki 6 ay içinde 10 günden fazla sigortasının bulunmaması. Yine prim belgelerinin yasal süre içinde verilmesi. Prim tutarlarının süresinde ödenmesi. SGK’ya vadesi geçmiş borcunun olunmaması. Ve kayıt dışı sigortalı çalıştırmaması. Sahte sigortalı bildiriminde bulunmaması gerekmektedir. Bunun dışında kayıt dışında konuşacak olursak, biz vatandaşlarımıza kayıt dışı çalışma, çalıştırma diyoruz. Yani vatandaşlarımız çalışıyor fakat çalışma gün sayısı ve kazandığı ücret SGK’ya eksik bildiriliyorsa veya hiç bildirilmiyorsa SGK il müdürlüklerimize, sosyal güvenlik merkezlerimize, ALO 170 hattına sosyal medyadan bilgi alabilecekleri gibi buralara da şikayetlerini bildirebilmektedirler. Yine çalışanlarımıza kayıt dışı çalışma çalıştırma, geleceğinizi riske atma ve yarınlara kayıtsız kalma diyoruz. Diğer bir hizmetimiz ise E-Devlette, SGK devlette birinci sırada. Nasıl? E Devlet üzerinden vatandaşa hizmet sunumu noktasında SGK %29.4 tıklama oranıyla ilk sırada.”

‘Hali hazırda 116 adet uygulamada aktif hizmet vermekteyiz’

SGK olarak vatandaşların yanında olduklarını belirten Köroğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“E- Devlet kapısında hali hazırda 116 adet uygulamada aktif hizmet vermekteyiz. Hali hazırda 7 adet uygulamamızın testi yapılmakta. Bunlarda en kısa sürede hizmete açılacaktır. Bunlardan sigortalı uygulamaları, emeklilik uygulamaları, diğer uygulamalar, sağlık uygulamaları, ortak 4A, 4B,4C hizmetleri, kimlik doğrulama hizmetleri ve işveren uygulamaları gibi hizmetler sunulmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımız ve işverenlerimiz kuruma geldiklerinde devam eden birçok işimiz e-Devlet üzerinden SGK’ya müracaat ederek yapmaktadırlar. Ayrıca kurumumuza 2 aydan fazla prim borcu olup sağlık hizmeti alamayan 4B bağkur sigortalılarımız ile primlerini kendi ödeyen sigortalılarımız borçlarına bakılmaksızın 31.12.2019 tarihine kadar sağlık bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık testleriyle devlet üniversitelerini sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde, yani üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Sonuç olarak SGK olarak vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar yaşamlarının her alanlarında yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

Haber: H. DURNA


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ