Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı beraberinde tartışmaları da getirdi. Bu yasayla beraber gündeme gelen ve en çok tartışılan konulardan birisi de kadın ve erkeklerde emeklilik yaşının atmış beşe yükseltilmesi oldu.

 Peki meclis gündemine geldiğinden bu yana tartışılan yasa yaş sınırından başka hangi uygulamalara değişiklik getiriyor? Öncelikle 7 bin olan prim gün sayısı 9 bine çıkarılıyor. Gün sayısı zaman içinde kademeli bir artışa tabi tutuluyor. Öyle ki; yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra prim ödeme gün sayısı her yıl 100'er gün artacak. 2028'de işe giren birinin emekliliğe hak kazanabilmesi için 9 bin gün prim ödemesi gerekecek.

 Yasa, emeklilik yaşının ise 2036'dan sonra kademeli olarak artırılarak 2048'de 65'e yükseltilmesini öngörüyor. Yani 2036 yılına kadar emekliliğine hak kazanacaklar için emeklilik yaşı artmıyor. 2036 yılına kadar prim gün sayısını tamamlayan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecek. 2036'dan sonra ise emeklilik yaşı kademeli artacak. 2048 yılına gelindiğinde hem erkek hem de kadınlarda emeklilik yaşı 65 olacak.

 Bugüne kadar 6 ay olarak uygulanan emzirme yardımı bir aya indiriliyor. SSK’lılar için ölüm aylığı almak da güçleşiyor. Zira yasa ölüm aylığından yararlanabilmek için en az 1800 iş günü sigortalı çalışma şartı getiriyor. Bağ-Kur’da basamak sistemi de kaldırılıyor.

 

Ayrıca gazeteci, pilot, postacı, demiryolu çalışanı, gardiyan, veteriner, devlet tiyatrosu sanatçısı, lokomotif makinisti, hostes ve gemi adamı, kazanılmış hakları saklı kalmak şartıyla, yasa çıktıktan sonra 'yıpranma' alamayacak. Asker ve polisin yıpranma hakkı ise korunuyor.

 Görünen o ki; önümüzdeki günlerde mecliste ele alınacak olan ve köklü değişiklikler içeren yasa tasarısı daha uzun süre tartışılacak.