Sosyal medya üzerinde hızla yayılan oy pusulası görüntüleri oy verme işlemi sırasındaki bir açığı ortaya koydu. Bilindiği gibi cep telefonu, kamera, fotoğraf makinesi ve benzeri cihazlarla çekilen oy pusulası görüntüsünün sosyal medya üzerinden paylaşılması Kabahatlar Kanunu'na göre yasak. Ancak bu yasak 7 Haziran'da olduğu gibi 1 Kasım Genel Seçimleri'nde de bir kez daha delindi. Türkiye'de en fazla kullanılan sosyal ağdaki bir çok hesaptan oy pusulası fotoğrafı paylaşıldı. Bu durum sandık görevlilerinin gerekli önlemleri alıp almadığı sorusunun irdelenmesine neden olurken seçim gizliliğini de ortadan kaldırdı.

Düzce'deki sandık görevlilerinin bazıları bu yasağın delinmemesi adına seçmenlerden  cep telefonlarını ve çantalarını masaya bırakmasını isterken kimi görevlilerin ise böyle bir uyarı da bulunmadığı öğrenildi. Seçmenlerden bazıları oy kullanmak için salonlara gittiği sırada cep telefonlarını sandık kurulu görevlilerine teslim istediğini belirtirken bazı sandık görevlilerinin ise bu konuda herhangi bir talepte bulunmadığını ifade etti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) genelgeleri ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a göre kapalı oy verme yerinde seçmenin, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasak.

Peki cezası ne?

Seçim Kanunu’na aykırı olarak oy pusulası görüntüsü çekerek, sosyal medyadan paylaşanlara tespit edilmeleri halinde 259 liraya kadar idari para cezası verilebileceği gibi kullandıkları oylar da iptal ediliyor.

7 Haziran seçimlerinden sonra yapılan açıklamada Kabahatlar Kanunu’nu ihlal ederek oy kullanma kabininde selfie çekip bunu seçim yasakları bitmeden sosyal medyada paylaşan 29 kişiye para cezası verildi. 7 Haziran seçimlerinde, seçmenler ve partiler için yapılan seçim yasakları tüm uyarılara rağmen ihlal edildi. Bunun üzerine oy pusulasıyla selfie çekip bu görüntüleri sosyal medyada paylaşan 29 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. “Kabahatlar Kanunu”nu ihlal etme gerekçesiyle söz konusu 29 kişiye 250 TL ceza kesildi. Bu kişilerden toplamda 7 bin 250 TL toplanmış oldu.