Fındıktaki kara bulutlar gitmiyor. Geçen sezonki hüsran bu yıl da beklentiyi karşılamayan fiyatlar nedeniyle devam ediyor. Geçen haftaya oranla 2 liralık bir düşüşle 12 liraya gerileyen fındık fiyatı, üretici cephesinde tepkiyle karşılanıyor. 

Bugüne kadar üreticilerin sesine kulak veren haber ekibimiz bu kez mikrofonunu tüccarlara uzattı.  Fındık fiyatlarındaki dengesizlik ve fiyatların tatminkar olmamasından kaynaklanan sorunlarla ilgili tüccarlar düşüncelerini aktardı. Hepsinin ortak kanaati ise rekoltenin yanı sıra emanete verilen fındığın fiyatları direkt etkilediği oldu.  

“DEVLET, FİYATTA BELİRLEYİCİ OLMALI”

Fındık tüccarlarından Yaşar Çengel, piyasadaki önemli firmaların başında gelen bir firmanın piyasanın yüzde 70’ini elinde bulundurması sebebiyle fiyatı belirlediğini savundu. Tüccar Çengel; “Düşüş sürmese bile fiyatların burada kalacağı kanaatindeyim. Sebep kurban bayramı ve akabinde okulların açılması… Fındık bu yıl piyasaya geçen yıllara göre daha erken indi. Bu fiyat kalıcı değil. İsmini vermek istemediğim, piyasanın yüzde 70’ini elinde bulunduran bir firmanın cuma akşamı müdahale etmesiyle fındığın fiyatı düştü. Çiftçiler de biz de mağduruz.” diyerek fiyatlardaki düşüşün sebeplerini dile getirdi. Çengel, yönetim kuruluyla yapılan toplantılarda ortak bir deklarasyon yayınladıklarını belirterek; serbest piyasanın belirleyici dahi olsa belirli durumlarda devletin fiyatlara müdahale etmesi gerektiğini kaydetti. 

“FİYATLAR YÜKSELEBİLİR”

Yine fındık tüccarlarından Saadettin Met, fındık fiyatlarındaki istikrarsızlığı fındığın üretimiyle ilgili olduğunu söyleyerek; şunları kaydetti: “Fiyatlar arz ve taleple alakalıdır. Geçen yıl fındık boldu, fiyatlar sabit kalabildi. Ama bu yıl Türkiye genelinde fındık az. Rekolte tahmin edildiği gibi çıkmadı. Fiyatların dengesiz olmasındaki ana neden bu. Serbest piyasa sürdürüyoruz fiyatların ne çok yukarı ne de çok aşağıda olmasını istemeyiz. Devlet alıcı değil sonuçta ama bu konuda etkili olabilir.” tespitlerinde bulundu. Ayrıca bu yılki rekolteye göre fiyatların biraz daha yükselebileceğini belirtti. 

“EMANETE FINDIK VERMESİNLER”

Fındık tüccarlarından Suat Sarı fiyatlarının dengelenmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Sarı fiyatların nasıl dengeleneceği konusunda ise; “Etken üreticinin kendisidir. Bu konuda bilinçli üreticiler var. Örneğin, bazıları fındığını emanete vermiyor. Ama çoğu üretici fındığını emanete verdi geçen yıl. Bu şekilde olunca da fabrikacının ihtiyacı olan fındığı temin etmiş oluyor. Benim üreticilere tavsiyem, fındıklarının emanete vermesinler.” tavsiyelerde bulundu. 

Tüccarlar ayrıca devletin şuan müdahalesine gerek olmadığını, fiyatlar 7-8 liraya kadar gerilemesi halinde  devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Haber: Ö. YILMAZ