KÖYLÜNÜN SESİNE GEÇ DE OLSA KULAK VERİLDİ

"Köyde kanserin her türlüsü var. Araştırma yapılsın!" diyen köylünün sesine geç de olsa kulak verildi. Nisan ayında "Kanserli köy" başlığı altında gündeme getirdiğimiz, Çilimli'ye bağlı Esenli Köyü'nde yüksek oranda görülen kanser vakaları ile ilgili içmesuyu araştırması yapan Düzce İl Özel İdaresi analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

İÇMESUYU SONDAJ KUYUSUNDA ARAŞTIRMA

300 hanenin bulunduğu ve 500'ün üstünde nüfusa sahip Esenli Köyü'nde hemen hemen her evden bir kişiyi hayattan kopartan ve bu nedenle köylünün tedirgin olmasına yol açan kanser hastalığı ile ilgili bir köy sakininin, "Genellikle sudan kaynaklanıyor." diyerek içmesuyunu işaret etmesi Özel İdare'yi içmesuyu sondaj kuyusunda araştırma yapmaya sevketti. Kuyudan alınan numuneler, İstanbul 1 No’lu Halk Sağlığı Laboratuvarı'na gönderildi.

"HERHANGİ BİR KANSER YAPICI BULGUYA RASTLANILMAMIŞTIR"

Gelen sonuca ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Yerel basında haber konusu olan Çilimli ilçesi Esenli Köyü'ndeki kanser vakalarının artışının araştırılması maksadıyla halkın sağlığını düşünen idaremiz, içmesuyu sondaj kuyusundaki su ile ilgili kimyasal, radyoaktif ve biyolojik parametreleri kapsayan detaylı incelemeleri tamamlamıştır. İçme suyu sondaj kuyusundan, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleriyle beraber alınan numuneler, İstanbul 1 No’lu Halk Sağlığı Laboratuvarı ile Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde gerekli tüm detaylı analizleri yaptırılmıştır. İstanbul 1 No'lu Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda yapılan analiz sonuçlarının ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olduğu, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından yapılan analiz sonuçlarının toplam gösterge dozu ve trityum değerlerinin öngörülen sınırların altında olduğu tespit edilmiş olup, herhangi bir kanser yapıcı bulguya rastlanılmamıştır. Detaylı analiz raporları kamuoyunun bilgisine sunulur."

SU TAMAM YA DİĞERLERİ?

Öte yandan bu sonuç içmesuyu ile ilgili sağlık açısından bir sorun teşkil edecek durumun olmadığı ortaya koyarken, köylünün kansere neden olabileceği görüşünü paylaştığı, Çernobil faciası, tarımda kullanılan ilaçlar ve bir dönem bölgede yoğun olarak yapılan tütün ekimi konusunda da ilgili kurumlarca araştırma yapılması ve halkın bilgilendirilmesi bekleniyor.

Haber; C. ÜSTÜNER