Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 500 bin esnafın cezalı duruma düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Zira Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda 28 Şubat’ta yapılan değişiklik nedeniyle esnafa tanınan muafiyet 28 Mayıs’ta bitiyor. Bu tarihe kadar ölçü ve ayar aletlerinin muayenesi yaptırmayan esnafa ceza ödenek zorunda kalacak.

Bakanlık tarafından yapılan ‘Mağdur olmayın’ uyarısına göre TBMM’den geçen yasa ile kullandığı ölçü aletinin muayenesini farkında olmadan yaptırmayan esnafa bir defaya mahsus muafiyet getiriliyor. Düzenleme ayrıca, ölçü aletlerini kullanan esnafa kesilen idari para cezalarındaki orantısızlığı gideriyor.

Pazar esnafının kullandığı tartılar ile akaryakıt istasyonlarındaki sayaçlara verilecek cezalarda artık aynı oranda olmayacak. Bakanlık verilerine göre yurt genelinde periyodik muayene sürelerini geçiren 500 bin esnaf mevcut. 28 Mayıs 2019 tarihine kadar muayenesini yaptıran esnaf cezadan kurutulacak.
 
ISKARTAYA ÇIKARTIYORDU

Bakan Varank, yapılan düzenlemenin çok önemli bir adım olduğunun altını çizerek, “Ölçü aletlerini kullanan esnafımız, sehven veya başka sebeplerle muayene sürelerini geçiriyor ve ceza ile karşı karşıya kalıyordu. Bazen kesilen ceza, ölçü aletinin değerini aştığı için esnaf tartı aletini ıskartaya çıkartıyordu” dedi.
 
CEZASI 2 BİN 101 TL

Bu durumdaki esnafın yeni bir ölçü aleti alma yoluna gittiğini ifade eden Bakan Varank, “Küçük esnafımız yaklaşık 150-200 TL değerindeki tartısını, unuttuğu için veya başka sebeplerle muayene ettirmediğinde bunun cezası 2 bin 101 TL. Bu durumda esnafımız, cezayı ödemek yerine yeni bir tartı alıyor. Elektrik, su sayacı, taksimetre gibi diğer ölçü aletlerinde de benzer bir tablo var” diye konuştu. 
  
ADRES İL MÜDÜRLÜKLERİ

Halen ölçü,tartı ve ayar aletlerinin muayenesini yaptırmamış olan esnafın 28 Mayıs’a kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüklerine veya yetkili muayene servislerine başvuruda bulunarak ölçü aletlerinin muayenesini yaptırması gerekiyor. Belirtilen süre içerisinde başvuruda bulunmayanlar bu düzenlemeden faydalanamayacak.
 
ADİL CEZA SİSTEMİ

Mevcut durumda pazarda sebze meyve satan esnafın kullandığı terazi ile kuyumculardaki hassas tartı veya binlerce litre satış hacmine sahip bir petrol istasyonunda kullanılan akaryakıt sayacına kanuna aykırılık durumunda aynı idari para cezası uygulanıyordu. Yapılan değişiklik ile artık ölçü aletinin türü, kullanıldığı işin niteliği, yapılan ticari işlemin parasal değeri ölçüt alınacak. Bu kriterlere göre alt ve üst limitler belirlenerek, adil bir ceza sistemi hayata geçirilecek.