Her yıl 22 Mart'ta kutlanan Dünya Su Günü'nde bir kez daha su kaynaklarının önemi, temiz tutulması ve korunmasına yönelik mesajlar veriliyor. Ancak Akçakoca gibi Karadeniz'e açılan bir penceresi bulunan, her yanı sulak alanlarla dolu olan ve en önemlisi İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak düzeyde bir birikimi olan Düzce'nin özellikle dağ köylerinde ve bazı ilçelerinde su sorunuyla başedilmeye çalışılması farklı bir tablo ortaya çıkartıyor.

 Ya susuzluk ya çamurlu su

Çilimli ve Gölyaka'da gerekli altyapının sağlanmaması ve eskiyen isale hatlarından kaynaklı sorunlar yüzünden uzun seneler susuzluk çeken ya da çeşmelerinden içilemeyecek düzeyde su akan vatandaşlar, son dönemde yürütülen yenileme çalışmalarıyla bu ciddi sorundan yavaş yavaş kurtuluyor. Yıllardır kalıcı çözüm getirilmemesi sonucu hijyenden çok uzak şekilde çamurlu su kullanmak zorunda kalan ve kesintilerden de muzdarip olan halk, uzun süren bir bekleyişin sonunda "içilebilir su"ya kavuşmanın rahatlığını yaşıyor.

Turizm cennetinde de...

Yine Düzce'nin denizle bağlantısını sağlayan Akçakoca gibi turizm cenneti bir ilçe de neredeyse her yaz susuzlukla mücadele ediyor. Özellikle yağışlar sebebiyle içmesuyu hatlarında oluşan hasarlar ilçeyi sık sık susuz bırakıyor. Sorunları çözmek adına yürütülen çalışmalarda henüz yeni olan boruların su debisine göre döşenmediği ortaya çıkarken bu doğrultuda yürütülen çalışmalar ve Akçakoca Barajı sayesinde artık susuzlukla boğuşulmayacağı yönünde açıklamalar geliyor.


Ortak tepki: "Artık kalıcı çözüm istiyoruz"

İlçelerin yanı sıra Düzce'nin yüksek kesimlerinde kalan bazı köylerinde de 21. yüzyılda hala taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılması sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Bundan bir kaç yıl öncesine kadar sık sık haberlerimize konu olan Akçakoca'nın Cumayeri sınırındaki Davutağa ile Bakacak ve Gürcü Asar köylerinde hakim olan su sorununun çözüme kavuşması için uzun yıllardır beklenmesi köy sakinlerinin haklı tepkisine yol açarken, şikayetlerin ortak cümlesi hep "Artık kalıcı çözüm istiyoruz" oldu.

Dünya Su Günü'nde tek temenni, su cenneti bir ilde yıllarca suya hasret yaşayan vatandaşların bir daha aynı sıkıntılarla başetmek zorunda kalmaması...


"Herkese büyük görevler düşüyor"

Öte yandan Dünya Su Günü dolayısıyla kutlama mesajları da yayımlandı. Düzce Üniversitesi Rektörlüğü mesajında şu görüşlere yer verdi: "İçme ve kullanma ihtiyacının yanı sıra ülkemizde tarımsal sulama ve hidroelektrik enerji üretimi gibi çok önemli alanlarda gereksinimleri karşılayan su kaynakları, canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için de olmazsa olmaz bir öneme sahiptir.  Su kaynaklarının korunması, yeni su kaynaklarının bulunması ve bu alanda yatırımlar yapılması için herkese büyük görevler düşmektedir. Bu kapsamda temiz su kaynaklarının önemini her fırsatta vurgulayan Düzce Üniversitesi olarak, her damla suyun kıymetini bilmemiz ve israf etmeden kullanmamız gerektiğini düşünüyor, Dünya Su Günü'nü kutluyoruz."


Haber:C.ÜSTÜNER