Her Belediye genellikle köyleri mahalle yapıp nüfusu artırarak İller Bankası'ndan alacağı payı artırmış oluyor. Ancak bu ekonomik artırım, yeni mahallere dengeli olarak yansıtılmadığı için köylerdeki alt yapı ve planlamanın şehre uyum sağlamaması, mahalle olduktan sonra sorunları daha da içinden çıkılamaz bir hale getiriyor..

Eskinin köyleri yeninin Mahallelerinde imar uygulaması ve alt yapının şehre uyum sağlayamaması mahalleri sadece "tabela mahallesi" olmaktan öteye getiremiyor..
Mahalleler, mücavir alana dahil edildiklerinde mahalle alt yapısını kazanamadıklarından mahalle sıfatını aldıklarında sorunlar içinde cebelleşmekten öteye gidemiyor..

Belediyeler genellikle yeni mahalle olan bölgeleri "oy deposu" olarak görmelerine karşılık, hizmeti sunmakta ciddi anlamda sıkıntı yaşıyorlar.. Resmiyette, yani tabelada "mahalle" olmalarına rağmen uygulamada hala köy statüsünde olan bu yeni mahalleler, bir türlü gerçek "şehir olma" hüviyetine kavuşamıyor..


Düzce'nin en gelişmiş mahallerinden biri olarak tanınan Darıcı Mahallesinde yaşanan bu sıkıntının daha da büyüğünün diğer yeni mahallelerde olduğu bilinmesine rağmen yeni mahallelerde yaşayan vatandaşlar ancak evleri sular altında kalınca isyan ediyorlar..

Yeni mahalleler çöplerinin toplanmasının dışında köyken rastlamadıkları yağmur suyu kanallarının evlerle birlikte kapanması yeni sorunları beraberinde getiriyor.
Kentin nimetlerinden faydalanma açısından bakıldığında alınması gereken çok yol olduğu hemen dikkat çekiyor. Bu köylerde hayvancılık yapan vatandaşlara yönelik henüz bir sınırlama getirilmemesine rağmen zaman içinde bu yönde düzenlemeler yapılması kaçınılmaz gözüküyor.
Öte yandan köylerin bir kısmının yolları bozuk...

Yeni mahalleler olması kesinleşen köylerin içinde belediyenin şebeke suyunu kullanmayan birçok köy var, üstelik büyük bölümünde kanalizasyon şebekesi yok. Bu açıdan bakıldığında ise bu köylerin şehre entegre edilmiş mahalleler haline gelmesinin önünde daha çok yol var.

Düzce'de etkili olan sağanak yağış daha önce de Hacıaliler Mahallesindeki dükkanların sular altında kalmasına yo l açmıştı..Alt yapı eksikliği nedeniyle meydana gelen su baskınları, mücavir alan sorunlarını gündeme getirmiş, Mahalle Muhtarı, “Ne mahalleyiz , ne köyüz!” diyerek eksikliklere vurgu yapmıştı



Düzce Belediyesi’nin merkezi bütçeden alacağı payda önemli bir artış yaşansa da bu mahallelerin hizmet almasının önünde başka bir engel daha var. Şehre daha önce katılmış olmasına rağmen kente altyapı ve imar açısından entegre olamamış mahalleler de hizmet bekliyor.Merkeze katılan mahalleler "Ne mahalleyiz, ne köy" diyerek dertlerini dillendirirken yetkililerin dertlerine "kulak tıkamasını" da bir türlü sindiremiyorlar..

 

Haber:E.TAYHAN