10 TL'nin de altına düşen fiyatlar yüzünden son iki sezondur emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınan fındık üreticileri, hasat döneminin yaklaştığı şu günlerde yüreklerine su serpecek açıklamalara kilitlendi. Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın 'Üreticiler mağdur edilmemeli" açıklamasından sonra Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve UFK Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran da fındık hasadı, rekolte tahmini ve fiyat konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Henüz hasat tarihi açıklanmamış fındıkta 76 bin ton olarak açıklanan rekoltenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyen Başaran, "Bütün bu belirsizlikler içinde adeta üretici şaşkın bir biçimde gelişmeleri izlemek durumunda kalmıştır.” ifadesini kullandı.

"Rekoltenin gerçekleşmesi mümkün değil"

Ziraat Odası olarak her zaman ve her durumda üreticinin yararına ve beklentilerinin karşılanması için çaba sarfettiklerine dikkat çeken Başaran, yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Tahmini rekoltenin açıklandığı tarihten bugüne özellikle Çilimli, Gölyaka ve buralara yakın bölgelerde külleme ve Amerikan Beyaz Kelebeği'nin verdiği hasar hesaba katılmış mıdır? En az yüzde 20 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz bu hasar, açıklanan 76 bin tonluk rekolteyi bugün hangi seviyeye getirmiştir? Yapılan araştırmalar il genelinde rekoltenin 60 bin ton dolaylarından yukarıda olamayacağını gösteriyor. Akçakoca ilçesinde açıklanan 26 bin tonluk rekolte gerek külleme gerekse Amerikan Beyaz Kelebeği'nden önemli zarar görmemesine karşın tüm olumsuzluklar hesaplanınca 24 bin dolaylarında gerçekleşecektir. Tespitlerde fındıkta ciddi anlamda kayıp söz konusu. Ziraat odaları olarak yeniden kurulacak komisyonlarla rekolte tespiti yapılmasını istiyoruz. Sağlıklı ve gerçekçi bir rekolte için yeni çalışma yapılarak kamuoyuna açıklanmalıdır. Rekolte neden yüksek açıklanıyor. Bunun yararı kime?" dedi.

Hasat tarihi önerisi: En erken 10 Ağustos

Fındık hasat dönemi konusunda tarih verilmemesini de eleştiren Başaran, şunları kaydetti: "Henüz net bir açıklama yapılmadı. Bunu ilan edecek kurumlar bazı üreticilerin hasada gireceği şu günlerde neden bir açıklama yapmaz bunu anlamak zor. Biz oda olarak en erken 10 Ağustos'u öneriyoruz."

"Piyasa 12 TL'den açılmalı"

Şu anda 8-9 TL arasında seyreden fiyatın 12 TL bandına oturmasının üretici açısında çok önemli olduğunu vurgulayan Başaran, “Ancak durum bunu öngörmüyor. TMO, 6 bin ton fındık almış. Kimden almış, kaç üretici fındık teslim etmiş, hangi ÇKS belgeli üretici bir kamyon ürün teslim etmiş? Kaldı ki fiyat neden 10 TL? Bu yıl üretici çok bilinçli hareket etmezse fiyat konusunda hayal kırıklığı yaşayacaktır.”

"Üretici zararlıyla mücadelede ilgisiz!"

Birçok üreticinin sadece fındığı toplamak için bahçeye indiğini gerekli bakım ve zararlılarla mücadeleyi yapmadığını savunan Başaran, “Haziran ayında bahçeleri gezerek Amerikan Beyaz Kelebeği oluşan uçları kesip bir torbada toplasak ve yaksak bunu her yıl yapsak vereceği zarar yüzde 90 önlenir. Biz üreticimize, "Gelin birlikte araziye çıkalım, gereken mücadeleyi yapalım. Her türlü desteği verelim." diyoruz. Ancak ilgisiz kalınıyor.” ifadelerini kullandı.

C. ÜSTÜNER