‘Uluslararası Tarih ve Kültür Sempozyumu’nun ilk gün programı  protokol konuşmaları ile oturum başkanlığını Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in yaptığı ‘Düzce’nin Kültür ve Tarihi Kimlik’ paneli ile başladı.  Panelin açılış konuşmasını Sempozyum koordinatörü olarak görev yapan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç yaptı. Genç, 14 oturumda 35 bilim alanında Düzce'nin konuşulacağı bilgisini verdi.

FİDAN: ‘Düzce bir laboratuvar’

Açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda konuşan Vali Ali Fidan, bir çok kültürü içinde barındıran Düzce’de görev yapmaktan duyduğu mutluluğu paylaştı ve Düzce’yi bir “laboratuvara” benzetti.

Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür eden Fidan, “ Düzce tarihi geçmişi ile Batı Karadeniz’deki tek antik kentine sahip.  19. Yüzyılın ikinci yarısından başlayarak gelen bir göç hareketlerine ev sahipliği yapmış bir laboratuvara şehir. Farklı kültürlere sahip. Farklı kültürleri kardeşlik, uzlaşı içinde birleştirerek sunma özelliği var. Bu yönlerinin araştırılacağı konuşulacağı geçmiş birikimlerinin gelecek nesillere aktarılacağı bu sempozyumda emeği geçenleri tebrik ediyorum.”diye konuştu. 

İSEN: tarihi coğrafyaya bakış açımız eksik!

Sempozyuma katılan Kosova kamu yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, iki ülke arasında ortak noktalarının çok olduğunu vurgularken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Genel Sekreteri ve Sakarya eski Milletvekili Mustafa İsen de Düzce hakkındaki görüşlerini ifade etti. İsen, bulunduğumuz coğrafyanın kurucularının Akçakoca, Konuralp Bey ve Karamürsel olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, tarihi coğrafyaya bakış açısındaki eksikliklere dikkat çekti. İsen, “Mesela Akçakoca Bey’in mezarı nerede diye sorsam çoğu kişi bilmez. Bu coğrafyanın 3 kurucusu var. 1. Konuralp Bey, 2. Akçakoca bey 3.’sü İse Karamürsel… bu isimler bizim kimliğimizi katkı sağlayacak isimler. Tarihi kimliğin günümüzü çekip çevirmede önemli bir misyonu var. Bunlar bir topluma kimlik kazandıran önemli hususlardır.” Dedi.

İSEN: Düzce yükselen bir yıldız

İsen, Düzce’nin son yıllarda sanayi yapılaşmasıyla gündeme geldiğine dikkat çekerken, turizmin ön plana çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

İsen, “Düzce Elverişli tarım topraklarına sahip bir ilimizdir. Bereketli toprakları var. Türkiye’de sadece bu bölgede en değerli ormanlar mevcut. Buna sahip çıkmalıyız. Botanik ve Bitki turizminde Akçakoca’ya turlar yapılabilir. Yaylasını, deniz gibi Turizmini gündeme taşıyacak imkan var. Düzce’nin doğası beşeri sermaye ile birleştirildiği takdirde Düzce, gelecek yıllarda Türkiye’de en dikkate değer şehri olacaktır. Tarihi arka planla birleştirerek bir Düzce kimliği inşaa ederek yeni tablo çıkmasına imkan sağlayacağız. Düzce grafiğini gün geçtikçe yukarıya çıkaran bir il. Bizde yükselen yıldız olan Düzce’nin gelişimine tanıklık edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, başarılı bir sempozyum geçmesini temenni ederken, panellerden çıkacak tebliğleri merakla beklediğini dile getirdi.

KELEŞ: Düzce; kültür, sanat ve tarihle anılacak

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise Düzce’nin bir çok özelliği ile gündeme gelebileceğini ifade ederken, Düzce’nin adının Kültür, tarih ve sanatla duyurulmasını arzu ettiklerini kaydetti.

“Düzce’nin saklı kalmış tarihini ön plana çıkarmak istiyoruz.” Diyen Keleş, Düzce her konuda çok zengin. En başta popülasyon geliyor. Halk tabiriyle 72 milyon insanın yaşadığı Düzce’de 20’nin üzerinde lisan konuşuluyor. Bu zenginliği ortaya çıkarıp takdim edebilirsek, bir sanayi şehri tarım şehri olmaktan öde anılacaktır.” dedi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar, üniversite olarak sempozyuma katkı sağlamaktan gurur duyduklarını ifade etti. Çakar, gelecek sempozyumda eğitim alanında bir panel düzenlenmesi tavsiyesinde bulundu.

 Sempozyuma Düzce protokolü ve yurt dışından önemli isimler katıldı. Yurt dışından katılanlar arasında Kosova Çevre Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Milletvekili Enes İbrahim, Kubrat Belediye Başkanı Beysim Rasim, Bulgaristan Türkleri Genel Başkanı Rafet Ulutürk yer aldı.

haber;S.KAŞKIR