Turizme ivme kazandıracak tarihi projeye Düzceliler, büyük destek verdi. Gündeme geldiği ilk günden itibaren Düzce'de büyük heyecan uyandıran ve o dönemi yaşayan yaşamayan herkesin 'Şehre tekrar kazandırılmalı" dediği Dekovil Yolu Projesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

1950'li yıllara kadar Düzce'de özellikle ormancılıkta kullanılan ve Samandere Şelalesi'nden Orman İşletme'ye kadar uzanan raylı sistemin turistik amaçlı kullanılması için başlatılan çalışmalarda güzergahın ortaya çıkarılması ile önemli bir eşik atlandı.

Tarihi yaşatmak için bize ulaşın...

Zamanında birçok ilin Düzce’den örnek aldığı bu tarihi yolun yeniden ortaya çıkarılması adına elinde dekovil lokomotifi ya da yolunu gösteren bir fotoğraf ya da materyal olan vatandaşların Öncü TV'nin What'sApp İhbar Hattı olan 542 767 18 81 nolu numarayla irtibata geçmesi proje için büyük önem taşıyor.

"Dekovil Yolu”'nun yeniden gün yüzüne çıkarılması konusunda son haftalarda yaşanan önemli gelişmeler, somut adımlara dönüşmeye adım adım yaklaşırken, tarihin yeniden yaşatılması adına paylaşılacak her fotoğraf, anı ve o dönemi gösteren bir obje, geçmişe vefanın göstergesi olacak.

Uzun yıllar ormancılıkta kullanıldıktan sonra devreye traktör ve ağır vasıta araçların girmesi ile tarihe karışan ‘Tarihi Dekovil Hattı’nı yeniden canlandırma çalışmalarında yol gösterici olacak her paylaşım, proje yürütücüleri tarafından titizlikle incelenecek.

Şimdi güç birliği zamanı

Öncü Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Önder Tonyalı'nın girişimi ve AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan'ın takibiyle başlatılan çalışmada, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin güzergahın tamamına ait haritayı oluşturmuştu. Dekovil hattının belirlenmesi sonrası ise artık şahsa ait olan ve Zeytinburnu’ndaki bir otoparkta duran dekovil yolunda çalışan lokomotifin tekrar şehre kazandırılması için yapılan görüşmelerde henüz mesafe kat edilemezken, bu noktada, projenin tekrar yaşatılması için Düzceliler'in verdiği büyük destek gibi tüm kamu, sivil toplum örgütü ve siyasilerin el birliği ile katkı vermesi Düzce'nin turizmi ve tarihi adına güç birliğini de kanıtlamış olacak.

Haber: C. ÜSTÜNER