Düzce’nin tarihinde önemli bir yere sahip olan “Dekovil Yolu” başlatılan çalışmalarla adım adım yeniden hayat bulmaya hazırlanıyor.

Tonyalı önerdi, Arslan destekledi
1950'li yıllara kadar Düzce'de özellikle ormancılıkta kullanılan ve Samandere Şelalesi'nden Orman İşletme'ye kadar uzanan raylı sistemin turistik amaçlı kullanılmasını bir çok platformda öneren Öncü Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Önder Tonyalı’nın geçtiğimiz günlerde Düzce Milletvekili Fevai Arslan’la yaptığı görüşme projeyi tekrar gündeme taşıdı.

Tarihi hattın güzergahı belli oldu
Başlatılan çalışmalar kapsamında, projenin oluşturulması için büyük önem taşıyan tarihi yolun güzergahı ortaya çıkarıldı.

Özel İdare devrede
Zamanında birçok ilin Düzce’den örnek aldığı bu tarihi yolun yeniden ortaya çıkarılmasına destek veren AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan’ın takibiyle başlatılan çalışmada, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin yolun yeniden gün yüzüne çıkması adına kritik bir eşiği aştı. Metin, tarihi yolun yeniden oluşturulması için yapılacak projenin yapılmasına önemli katkı sağlayacak güzergahın tamamına ait haritayı oluşturdu.

Harita tamam sıra yol ve lokomotifte
Dağlardan alınan tomrukların kereste yapılması için Düzce merkezdeki Orman İşletme’ye taşınmasında kullanılan vagonlu lokomotifin geçtiği güzargah için yapılan belirlemeye göre raylı hat, Beyköy sınırlarından başlayarak merkeze bağlı Hatıplar ve Otluoğlu köylerinden geçerek Orman İşletme’de tamamlanıyor. Güzergahın belirlenmesiyle projenin oluşmasındaki bir engel daha kalkmış oldu. Zeytinburnu’nda bir otoparkta olduğu öğrenilen dekovil yolunda çalışan lokomotifin de yürütülen çalışmalar kapsamında tekrar şehre kazandırılması bekleniyor.

Tanıklık edenler anlatıyor…
Öte yandan 1950’li yıllara kadar Düzce’de ormancılık alanında kullanılan, devreye traktör ve ağır vasıta araçların girmesi ile tarihe karışan ‘Tarihi Dekovil Hattı’nı Düzce’nin önemli isimlerinden eski TSO Başkanı Ahmet Güney anlattı. Bugün 83 yaşında olan ve mali müşavirlik yapan Ahmet Güney, nostaljik görünümü ile turizmi canlandırması planlanan Tarihi Dekovil Hattı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“Ulaşım vasıtası olarak kullanıldı sonra metruk olarak bırakıldı”
Dekovil hattına tanıklık eden Kadir Özçelik’in geçtiğimiz günlerde Öncü TV mikrofonlarına yaptığı açıklamayı dinlediğini belirten Güney şöyle konuştu: “Ben dekovil hattını Kadir arkadaşımdan dinledim. Tarihsel oluşumunu çok güzel anlattı ama bir tek eksik vardı “Dekovil Hattı”nın açılışını es geçti. O zaman 3 tane ilkokulumuz bir tane de ortaokulumuz vardı. Onun açılışı için biz talebeleri ve halkı oraya çağırdılar. Bir bayram havası yaşandı. Ufak bir tren geldi çünkü Düzce’ye. Oranın mimarı o zamanın kaymakamı, belediye başkanı, orman işletmesi müdürü ve onu yapan sanatkar ustalardı. Tabii zamanla bu körlendi, traktör ve ağır vasıta araçlar çıkınca. Köylere bir ulaşım vasıtası olarak kullanıldı ama sonra metruk olarak bırakıldı. Parçalarının bir kısmı toprağın altında kaldı.”

“Maziyi canlandırmak da atiye bir yatırım için ön ayak olur”
Bu tarihi lokomotifin tekrar canlandırılmasının turizm açısından iyi olacağını söyleyen Güney, Düzce’nin raylı sisteme geçişinin de bir nişanesi olacağını söyleyerek, şu ifadelerde bulundu:

“Bunun canlandırılması turizm açısından iyi olur çünkü Düzce bundan sonra sadece bacasız endüstri denilen turizme yaslanacaktır. Geç bile kalınmıştır. O zaman odunla çalışan değil de benzinle, mazotla çalışan, seyahat etmek amacıyla yerdeki teleferik olur. Olumlu bir şey olur. Hatta bundan esinlenilerek, depremden sonra bilhassa gündeme geldi, Düzce’nin raylı taşıma sistemi yapılması için bu bir nişane olur. O zamanın imkanlarıyla bu vatandaş ve idare bunu yapabiliyorsa Kalıcı Konutlar’dan bunu yapmak da Düzce için en büyük fayda olur. Arabalardan düşenler var, arabayı kaçıranlar var, ama raylı sistem kısa zamanda kendisini amorte eder. O yüzden Öncü TV, nostaljik olarak buna el attı, maziyi canlandırmak istiyor, maziyi canlandırmak da atiye bir yatırım için ön ayak olur. Yapılır, çünkü imkanlar var.”

“Raylı sistemi Düzce’ye kazandıracaklardır”
Güney, iktidarın en güvendiği ilin Düzce olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İli biz yaptık, Düzceliler yaptı ama gelen mevcut iktidar mutlaka bu dekovilden esinlenerek raylı sistemi Düzce’ye kazandıracaktır ve bu da Düzce’nin çehresini değiştirecektir.”

Güney, ayrıca ‘Tarihi Dekovil Hattı’nın Şimşirlik Köyü’nden Kiremitocağı Mahallesi’ne kadar gittiği ve yol üzerindeki köylerin gidip gelmede bu sistemden istifade ettiğini kaydetti.

Haber: Y. SEVER