Düzce Üniversitesi’nde Çanakkale Zaferi’ni anma etkinlikleri kapsamında bir konferans düzenlendi. 

Çanakkale Zaferi’nin bugünün ve tarihin şekillenmesinde oynadığı rolün tüm detaylarıyla masaya yatırıldığı konferansı, İl Jandarma Alay Komutanı Sebahattin Toprak,  Düzce Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Funda Sivrikaya Şerifoğlu,  Düzce Tanıtma ve Kalkınma Vakfı Başkanı Önder Tonyalı,  DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, MHP Düzce İl Başkanı Kenan Ilgaz, öğretim görevlileri ve öğrenciler ilgiyle izledi.

Konferansın açış konuşmasını yapan Rektör Şerifoğlu, çocukluğunda ailesinin kendisini Çanakkale’ye götürerek savaş alanını gezdirdiğini, o zamandan bu yana Çanakkale denildiğinde duygulandığını dile getirdi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan ve Çanakkale Zaferinin Türk  ve Dünya tarihi açısından olduğu kadar, Türk insanının kültürel ve psikolojik yapısını nasıl etkilediğini de anlatan Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör doktor Mustafa Keskin, 1683 Viyana Kuşatması’nda alınan yenilgi,  1878 Berlin Antlaşması, 1911 Trablusgarp savaşı’ nın ardından Türklerin ezik bir ulus haline gelmeye başladığını,  Çanakkale Zaferi ile bu psikolojinin, Kurtuluş Savaşı’nda yeni bir devlet kuracak olan özgüveni doğurduğunu söyledi.

Doğal ve Yapay afetlerin milletin karakterini yansıtma işlevi gördüğünü söyleyen  Keskin, türk milletinin her koşulda sağlam bir karakteri olduğunu gösterdiğini, Çanakkale’nin diğer tüm savaşlardan farklı nitelikleri olduğunu, bu cepheye Osmanlı olarak gidenlerin Türk olarak döndüklerini, bu cephede ekilenlerin Kurtuluş Savaşı’nda devşirildiğini söyledi.

Keskin, Çanakkale’nin yazılamayacak kadar büyük bir destan olduğunu, Anadolu’nun her tarafında savaş hikayelerinde Akif’in dizelerinin gerçekleştiğinin görüleceğini söyledi.

Konferansın ardından Rektör Şerifoğlu,  Düzce’ye gelirken kendisine Kayseri’nin ünlü pastırmasından getiren Keskin’e Düzce’nin fındığından hediye etti.