14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü dolayısı ile çiftçilerimizin gününü kutlayan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “COVİD-19 salgınına karşı insanlarımızın sağlığını korumak için büyük fedakârlıklarla gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanlarımızı takdirle izliyoruz ve onlarla gurur duyuyoruz. ‘Hayat eve sığar’ uygulaması ile evlerimize kapandığımız bu zor süreçte sağlık çalışanları gibi alkışlanmayı hak eden çiftçilerimizi de unutmamamız gerekir. Çiftçilik zordur, her koşulda emek, alın teri ve fedakârlık ister. Çiftçilerimiz içinde bulunduğumuz bu zor süreçteki tüm risklere rağmen milletimize besin ve gıda temininin sekteye uğramaması için gece gündüz çalışarak ve alın terini toprağa dökerek üretimi aksatmadan sürdürmeye devam etmektedir.” diyerek çiftçilerin özverili çalışmalarının önemine dikkat çekti.

“Gelişmiş ülkelerde yaşanan kargaşanın ülkemizde olmamasındaki en büyük pay çiftçilerin”

Çiftçilerin büyük bir özveri ile tarlalarına, bahçelerine ve hayvan barınaklarına giderek üretimin devamı yönünde irade koyduklarını söyleyen Prof. Dr. Öztemiz, çiftçilerimizin bu duyarlı davranışı göstermemesi durumunda ülkemizin gıda güvenliği sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile gıdada yaşanan karmaşanın ülkemizde olmamasının ve market raflarının sürekli dolu kalmasındaki en büyük payın gıda zincirinin ilk halkasını oluşturan çiftçilerimiz sayesinde olduğunun altını çizen Öztemiz, yaşadığımız pandeminin gıda güvenliğinin ne kadar hayati önem taşıdığını ve gıda güvenliğinin teminatının çiftçiler olduğunu gösterdiğini vurguladı.

“Çiftçilerimize desteklerin devam etmesi gerekiyor”

Çiftçilerimizin, gıda temini görevinin yanı sıra özellikle istihdam başta olmak üzere, tarıma dayalı sanayiye sağladıkları hammadde yönüyle de ekonomiye olan katkılarının çok büyük olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Böyle kriz durumlarında toplumun özellikle de ekonominin adeta sigortası konumundadırlar. Pandemi sürecinde sayıları şu an itibariyle 30’dan fazla ülke, tarım ürünleri ihracatına kısıtlama getirmiştir. Bu nedenle ithalat yapmakta çözüm olmayacaktır. Bu bağlamda, çiftçilerimizin ve kırsal kesimde yaşayanların tarımsal faaliyet olanaklarının güçlendirilmesi, üretimde girdi maliyetlerinin düşürülmesi için desteklemelerin devamlılığının sağlanması ve hayat standartlarının arttırılmasını sağlayacak sistem ve programların güçlendirilerek uygulanması hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Çiftçilerimizin çalıştıkları zor şartları hatırlamak amacı ile 14 Mayıs 1946 tarihinde kurulan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kararı ile 14 Mayıs’ın her yıl Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz,  “Çiftçilerimiz tarladan mutfağa üretimin her aşamasında emek ve alın teri dökerek toprağı işlemektedir. Tüm bu cabalar karşısında çiftçilerimizin yüzünün güleceği bol, bereketli ve kazançlı hasat yılları dileğiyle,  tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar ve çiftçiliğin önemini vurgulamak ve farkındalığı artırma için herkesi bu özel günde kısa süreliğine de olsa saat 21.00’de balkonların ışığını yakıp söndürmeye davet ediyorum.” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.