Bu Yönetmelik bitki ve bitkisel ürünlerde zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin tarla, bahçe veya bağlar ile ürünlerin saklandığı yerlerde uygulanmasında kullanıcıların, bitkilerin, hayvanların ve çevrenin korunması amacıyla hazırlandı.
İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde görevli teknik personele yönetmelikle ilgili eğitim verilerek yapılacak uygulamalar hakkında bilgi verildi.
Yönetmelik ile bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri Tarım ilaçlarının yetkili kişiler tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi.
Üreticilere verilecek eğitimlerde, tarım ilaçlarının insan, hayvan ve bitki sağılığına etkileri, çevrenin korunması, üretilen bitkisel ürünlerde ilaç kalıntısı ve önlenmesi, zirai mücadele teknikleri ve başarılı bir ilaçlama için dikkat edilmesi gereken hususlar, kalibrasyon gerek teorik gerekse uygulamalı olarak ele alınacak.
Belgesiz olarak tarım ilaçlarını kullananlar hakkında, Tarım Müdürlüğünce 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunun cezalara ilişkin ilgili hükümleri gereğince yasal işlem yapılacak. Tarım ilaçlarının bu konuda eğitim almış ve sertifikalı kişiler tarafından uygulamaları sonucunda; doğal dengenin ve insan sağlığının korunması tarımsal ürünlerde ilaç kalıntılarının önüne geçilerek tüketicilere güvenilir gıda sunulması hedefleniyor.
Bitki Koruma Ürünleri kullanımı amacı ile yetki belgesi almak isteyenlerin 31 Mart 2010 Çarşamba günü mesai saati sonuna kadar İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Bu amaçla 1 Nisan 2010 Perşembe günü İl Tarım Müdürlüğünde eğitim verilecek.