Düzce belediye meclisi başkan vekili Özcan Demirbaş yazılı basın açıklamasıyla kırmızı kot uygulaması hakkındaki eleştirilere cevap verdi. Başkan vekili Demirbaş açıklamasında Düzce Kent Konseyi tarafından alt yapı ile üst yapının oluşumunda baz alınması gereken Kırmızı Kotun Belirlenmesinin Düzce Belediye Meclisine sunulması oy birliği ile kabul edilmiştir.
Düzce Belediye meclisinin 01/02/2010 tarihli toplantısında yapılan görüşmelerde söz konusu teklifin meclis gündemine alınması oy çokluğu ile reddedilmiştir. Konu hukuki yönden incelenirse; ilgili kanun maddelerinden açıkca anlaşılacağı gibi Planlı Alanlar Tıp İmar yönetmeliği'nin " Binalara Kot Verilmesi" başlıklı ilgili maddeleri ile belirlenmiş yapı ruhsat işleri başlıklı ilgili maddelere Yol Kotu tutanağı ve kanal kotu tutanağının düzenlenmesinin belediyenin görevi olduğu belirtilmiştir.
İmar Planı olmayan alanlardaki uygulamalarla ilgili olarak,
ilgili maddelerle plansız alanlar imar yönetmeliği'nin " Binalara Kot Verilmesi " 1985 yılında yürürlükten kaldırılan İmar Kanunu ve İmar Nizamnamesi ile belediyelere görev olarak verilmiş ve uygulamanın nasıl yapılacağı açıkça belirtilmiş konularda Belediye Meclisi'nin karar almasının hukuki hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır. Bu hukuki zorunluluktan dolayı Düzce Belediye Meclisi konuyu gündemine almamıştır,
Zaten belediyemizce yürütülmekte olan Kent bilgi sistemi çalışması kapsamında tüm alt yapı ve üst yapı tesislerinin konumlandırma çalışmaları devam etmekte olup, uzun vadeli olan bu çalışma sonuçlandırıldığında Kent Konseyince önerilen teklifte gerçekleşmiş olacaktır.
Alt ve üst yapıya ilişkin çalışmalarda, çalışma alanındaki noktaların ve güzergahların, konumları bilinmeden hiçbir proje çalışması yapılamayacağına göre ve bugüne kadar Düzce'de mimar veya inşaat mühendisi olarak çalışan gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları proje veya inşaat için kendilerine kırmızı kot verilmediğinden dolayı şikayetleri olmadığı halde konu siyasi platforma taşındığında Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından kırmızı kot uygulamasının Düzce'nin şehircilik ve teknik alt yapı anlamında gelişmesinin tek çaresiymiş gibi ifade edilmesi gerçekten düşündürücü ve hayret verici olmuştur.