Sakarya’da Suriye uyruklu hamile kadın ve 11 aylık bebeğine karşı yaşanan kan dondurucu vahşetin ardından mültecilerin durumu gündemdeki sıcaklığını koruyor. Kamuoyunda geleceği tartışılan mültecilerin devletin himayesinde hangi imkanlardan yararlandıkları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilip verilmediği konusu tartışmaların odak noktası oldu.

Düzce’deki Suriyelilere vatandaşlık verilmedi
Sakarya’daki akıl almaz olayın ardından iki noktaya yönelik çeşitli iddialar son günlerde yeniden alevlendi. Konuyla ilgili yaptığımız araştırmada Düzce’de hiçbir Suriye uyruklu sığınmacıya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile nüfus cüzdanı verilmediği öğrenildi.

Geçici koruma kimlik kartları var
Suriyeli mültecilerin sadece her Türk vatandaşı gibi özellikle sağlık alanında devletin olanaklarından aynı düzeyde yararlanabilmesi için “99” ile başlayan geçici koruma kimlik kartlarını kullandıkları bildirildi.

Zengin ve kendini yetiştiren mültecilere verilmesi planlanıyor
Türk vatandaşlarıyla evlenen Suriyeli kadınlara Türk vatandaşlığı verilebildiği belirtilirken Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilip verilmeyeceğinin düşünce aşamasında olduğunu ifade edildi. İçişleri Bakanlığının kendini yetiştiren meslek sahibi ve maddi durumu yerinde olduğu için yatırım yapmak isteyen Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesini planladığı aktarılırken bu durumun şuan yalnızca düşünce aşamasında olduğu kaydedildi.

Öte yandan Sakarya’daki cinayetin ardından Düzce’deki sığınmacıların şu ana kadar ayrılma talebiyle bir başvurularının olmadığı bilgisine ulaşıldı.

Haber:Y.SEVER