30 Ekim 2016 tarihinde kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesi bir çok kesimden yoğun tepki almış, yapılan itirazlara karşın "Enerji tasarrufu" gerekçesi ile yaz saati uygulamasının süreceği açıklanmıştı. Kalıcı yaz saati uygulamasının olumsuz sonuçlar doğurduğunu savunan Elektrik Mühendisleri Odası da yaptığı araştırmayı bir raporla kamuoyuna sundu. Söz konusu raporla ilgili bir açıklama yapan Düzce Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Topuz, hükümetin yaz saati uygulamasını kalıcılaştırarak, kış saatinden vazgeçmesinin enerji tüketiminde tasarruf değil israfa yol açtığını savundu.

"Elektrik tüketimi azalmadı, arttı"

30 Ekim'de kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle Kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketiminde artış yaşandığını kaydeden Topuz, TEİAŞ`ın elektrik tüketim istatistikleri baz alınarak Elektirik Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmanın sonucunu şöyle paylaştı: "Kış saati uygulamasından vazgeçilmesi tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırıcı bir etki yarattı. Son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında bu yıl ilk kez elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdi ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nün "2016 Yılı Kasım Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi" başlıklı çalışmasında yola çıkarak elektrik tüketiminde hava koşullarına bağlı olarak bir artıştan söz etmenin de mümkün olmadığını kaydeden EMO Başkanı Erol Topuz, açıklamasını şu tespitlerle sürdürdü: “İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarına bakıldığında bu yılın Kasım ayında düşüş olmamakla birlikte ciddi bir artıştan da söz edilememektedir. Üstelik bu yıl Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısı arttı."

"Uygulamadan vazgeçilmeli"

Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınmasının hane tüketimlerini arttırdığını belirten Düzce EMO Başkanı Topuz: "Hükümet; hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir.” dedi.

"Elektrik şirketlerine para kazandırmak için değil..."

Enerji Bakanlığı`nın gereksiz ısrarı nedeniyle zor durumda kalan kurumların kendilerince çözüm üretmek zorunda kaldığını kaydeden Düzce Elektrik Mühendisleri Oda Başkanı Topuz: "Milli Eğitim Bakanlığı okul saatlerinin ileri alınması için çalışma başlattığını açıklamıştır. Kişilerin ya da kurumların gereksiz ısrarları ya da elektrik şirketlerine para kazandırmak için değil kamu yararı kapsamında düzenlemeler yapılması zorunludur." şeklinde konuştu.